Basis Creatief Schrijven 1

Basis Creatief Schrijven 1 is de instapcursus van de Querido Academie. In deze cursus leren we je de bouwstenen en principes van een goed verhaal en vullen als het ware je gereedschapskist als auteur. Je schrijfwerk wordt door de docent en je medecursisten van feedback voorzien. Aan het eind van de cursus heb je naast een bak schrijfervaring ook je eigen korte verhaal op zak; de eindproductie.

De cursus is voor iedereen toegankelijk en er zijn geen toelatingseisen. Wel wordt er verwacht dat je een behoorlijke beheersing van de Nederlandse taal hebt. Schrijfervaring is geen vereiste. Zolang je maar gemotiveerd bent om veel schrijfuren te gaan maken!

Volg je liever onze online beginnerscursus schrijven? Kijk dan eens naar #ikschrijfthuis 

Kennismaken?

Maak kennis met de Querido Academie en onze schrijfdocenten bij een kennismakingsles in de boekhandel. We organiseren regelmatig proeflessen waaraan je gratis en geheel vrijblijvend kunt deelnemen. Klik hier voor een overzicht van geplande kennismakingslessen.

Schrijven in de boekhandel

Basis Creatief Schrijven 1 vindt plaats in boekhandels door heel Nederland. Het huiswerk maak je in de speciaal daarvoor ingerichte digitale leeromgeving. De vaste lesmomenten geven de nodige structuur, de digitale leeromgeving de vrijheid voor het creatieve proces.

* Vanwege de huidige coronamaatregelen organiseren we op dit moment geen boekhandelscursussen. We hopen later dit jaar weer fysiek les te geven in de boekhandels. *

In het kort

 • voor wie schrijfambitie heeft, maar nog geen ervaring
 • een introductiecursus van ca. 4 maanden waarin je de basisvaardigheden en technieken van je schrijverschap onder de knie krijgt.
 • je leert in een unieke combinatie van lessen en zelfstandig werken in een digitale leeromgeving (Classroom)
 • je werkt in kleine groepen (max. 10 studenten), dus je krijgt gerichte aandacht en feedback
 • de lessen worden gegeven in een inspirerende schrijfomgeving: onafhankelijke boekhandels door heel Nederland

Basis Creatief Schrijven 1

 • 6 lessen van 2 uur, eens per twee weken
 • toegang tot de digitale leeromgeving
 • ervaren schrijfdocent die ook auteur is
 • reader met schrijftheorie
 • tijdsinvestering 4-6 uur per week
 • kosten: €495,00 inclusief reader
 • geen inschrijfkosten of examengeld

Wat is het verschil tussen BCS1 en #ikschrijfthuis?

 • BCS1 vindt plaats in de boekhandel, #ist vindt online plaats via Zoom
 • bij BCS1 is een papieren versie van de reader inbegrepen, bij #ist het e-book
 • het schrijfprogramma van BCS1 is uitgebreider: deze cursus omvat meer huiswerk en meer feedback van de docent
 • bij BCS1 krijg je koffie en thee, bij #ist moet je hier zelf voor naar je keuken lopen

Schrijven in een groep

Je werkt in en met een groep studenten met wie je het hele semester optrekt. De samenwerking met de groep biedt je een dubbel leerrendement want je leert niet alleen van de docent, maar ook van je medestudenten. We verwachten van je dat je actief meedoet in de groep, dat je niet alleen feedback ontvangt, maar ook zelf geeft. En je zult zien dat je er een hoop van opsteekt: dit zijn immers je eerste lezers. Zij zullen je werk kritisch bekijken, maar ook met begrip en voorzichtigheid: ze zitten immers in hetzelfde schuitje. En je mag erop rekenen dat de docent zorgt voor een veilige omgeving waarin de kritiek opbouwend is en met begrip gegeven wordt.

De lessen

De lessen vinden eens per twee weken plaats. Elke les start met het bespreken van de schrijfopdrachten die je voorafgaand aan die les gemaakt hebt. Met een oefening maak je schrijfspieren los en daarna doorloop je de theorie die jou helpt bij het schrijven van een boek. Dit kan gaan om de bouwstenen van een verhaal of de openingsscène.

Na afloop van de les werk je thuis verder in de digitale leeromgeving. Daar maak je je opdrachten waarvan je een deel ter beoordeling voorlegt aan de docent en een deel aan je medestudenten.

Iedereen kan leren schrijven

Loop jij rond met het plan om een boek te schrijven of wil je je schrijverskwaliteiten verbeteren? Dan ben je bij de Querido Academie aan het goede adres. Wij geloven dat iedereen kan leren schrijven. Een goed verhaal of boek schrijven is immers in de eerste plaats een ambacht: je kunt het leren en je wordt er beter in naarmate je het meer en langer doet. Aanleg en talent komen goed van pas bij het schrijven van een boek, maar techniek, discipline en doorzettingsvermogen zijn minstens zo belangrijk.

Kennismaken? Volg een gratis proefles

De Querido Academie organiseert regelmatig bijeenkomsten waar je kennis kan maken met onze manier van werken. Deze bijeenkomsten vinden plaats op de uitgeverij of in de boekhandel en duren ongeveer een uur. Op die manier krijg je een goed beeld van de hoe we werken.

Hier vind je meer informatie over de kennismakingslessen.

Boekenpakket

Bij de cursus hoort een boekenpakket met de volgende boeken:

Jamal Ouariachi, Herinneringen in aluminiumfolie (korte verhalen)

Rinske Hillen, Houtrot (roman)

Renate Dorrestein, Onder de motorkap van het schrijverschap

Het boekenpakket ligt bij de eerste les in de boekhandel voor je klaar. De kosten ervoor bedragen ca. € 60,00. Je kunt dat dan ter plekke afrekenen.

Boekhandels waar we mee samenwerken

 

Referenties

‘Na twee lessen bijgewoond te hebben van de Querido Schrijversschool heb ik al ontzettend veel geleerd… In het begin is het erg ongemakkelijk om een verhaal aan de andere deelnemers te laten lezen of horen. Uiteindelijk is dit ook erg leerzaam. De feedback en de reacties geven je ook weer moed om door te gaan met het schrijven, je verder te ontwikkelen en het verhaal dat in je hoofd zit een nog betere vorm te geven.’

Vera Calmer‘Een nieuwe schrijfbeleving’

‘Mijn leven lang heb ik geschreven, voor mijn beroep en in de persoonlijke sfeer. Véél geschreven. Schrijver zijn was een verlangen dat ik naar het schijnt met minstens een miljoen landgenoten deel. Mijn kennismaking met de Schrijversschool heeft het alleen maar versterkt. De opleiding helpt me om deze ambitie gedisciplineerd en met veel plezier te realiseren. Wat een voorrecht om dit samen met medecursisten te kunnen doen!’

Jan Geurts‘De Schrijversschool helpt me om mijn schrijversambitie gedisciplineerd en met veel plezier te realiseren’
© Copyright Querido Academie 2017 - 2021