‘Als je het in de smiezen hebt, is het niet zo ingewikkeld’

Op 20 & 27 augustus en 10 september 2020 geeft auteur, journalist en cultuursocioloog Katja Kreukels een Workshop Interviewen bij de Querido Academie. Een goed interview houden dat bruikbaar materiaal voor je boek oplevert, is een vak apart.

‘Ik wil de deelnemers leren hoe je rustig een gesprek ingaat, een goede gastheer of -vrouw bent en op gezette tijden prikt, kietelt of verleidt.’

door Roelke Aalderink

 

In mei 2019 verscheen je boek Mijn vader was priester bij uitgeverij Querido, waarin je op zoek gaat naar het priesterverleden van je vader. Heb je voor dit boek zelf veel interviews gehouden?

‘Ja, heel veel. Mondelinge bronnen waren voor mijn verhaal heel belangrijk. Ik had niet veel schriftelijke bronnen, zoals dagboeken of brieven, die had mijn vader niet bewaard. Ik heb mijn vader door de jaren heen geïnterviewd, maar ook zijn oud-klasgenoten uit het seminarie, oud-docenten, familieleden. Iedereen die aan het verhaal kon bijdragen.’

Welk interview voor je eigen boek is je het meest bijgebleven?

‘Dat is in het begin geweest dat ik mijn vader interviewde. Toen moest ik het wiel nog uitvinden. Ik was te ongeduldig en mijn vader beantwoordde mijn vragen niet echt, maar nam steeds anekdotische zijpaadjes. Ik heb hem toen tot de orde moeten roepen. Gaandeweg gingen die interviews steeds gemakkelijker, het is een leerproces. Als je een familielid interviewt, moet je voldoende afstand bewaren. En niet te aardig gevonden willen worden.’

Wanneer vind jij een interview geslaagd?

‘Over het algemeen ben ik tevreden als ik achter iemands façade heb kunnen kijken en een “kijkje achter de schermen” heb gekregen. Ik ben altijd op zoek naar een nieuw of opmerkelijk verhaal. En bovenal naar een verhaal dat oprecht is, dus geen verkooppraatje. Als dat in eerste instantie niet lukt; vraag ik me af wat ik kan doen om toch nog wat dieper door te dringen?’

Hoe zou je jouw interviewstijl beschrijven?

‘Ik wil van een interview altijd een gesprek maken, het moet geen kruisverhoor zijn. Ik neem de tijd, probeer me goed in te leven en een goede gastvrouw te zijn. Als iemand goed op zijn of haar gemak is, durf ik vervolgens ook kritische vragen te stellen.’

Wat is een veelgemaakte fout tijdens het houden van interviews?

‘Te veel de antwoorden invullen tijdens het stellen van de vragen. En niet goed luisteren. Of te veel bezig zijn met je eigen vragenlijstje en daardoor een goede doorvraag-vraag laten liggen. In de algemene zin vergeten mensen vaak hoe belangrijk het interview is, en zien ze het als iets wat ze er ook nog even bij doen. Maar je mondelinge research valt of staat met een goed gesprek. Als je het interviewen consequent aanpakt en zorgvuldig voorbereidt, haal je er meer uit en heb je beter materiaal voor je verhaal. Je hoeft het dan zelf alleen nog maar mooi op te schrijven.’

Wat wil je de deelnemers aan de workshop meegeven?

‘Interviewen kun je leren, net als schrijven. Er zijn technieken die je kunt verbeteren. Het is een kwestie van het doorhebben. Als je het eenmaal in de smiezen hebt, is het niet zo ingewikkeld.’

 

De Workshop Interviewen vindt online plaats via Zoom op 20 & 27 augustus van 19.30 – 21.30 uur. Op 10 september vindt de laatste bijeenkomst fysiek plaats bij de Querido Academie in Amsterdam van 19.30 – 21.30 uur.

Meer informatie en inschrijven: https://www.queridoacademie.nl/workshop-interviewen/

 

Auteursportret © Merlijn Doomernik