Masterclasses van de Querido Academie

Je bent al een tijd bezig met je verhaal – misschien heb je ook al gepubliceerd – maar je zit nog met vragen of je loopt tegen bepaalde zaken aan. Vragen als: hoe schrijf je een dialoog in literaire non-fictie? Wat is de beste openingsscène van een roman? En hoe werkt de spanningsopbouw in een thriller?

Tijdens de masterclasses van de Querido Academie komen deze zaken aan bod. Ze worden telkens gegeven door auteurs die gespecialiseerd zijn in dat onderwerp. Leren van de meester: dat is het idee van de masterclasses van de Querido Academie.

Workshop schilderen met woorden

zondag 7 juli, 13.30 – 16.30 uur
Docent: Olga Majeau
Locatie: Museum Meermanno|Huis van het boek, Prinsessegracht 30, Den Haag

Vandaag ga jij een kunstwerk maken, in een museum. Je zoekt een schilderij uit dat je aanspreekt, je gaat door goed te kijken luisteren naar wat het schilderij met jou wil delen en je schrijft vervolgens een kort verhaal. Geïnspireerd door dat kunstwerk, maar wel jouw eigen verhaal.

Masterclass Familiegeschiedenis schrijven

vrijdag 7 juni 10.00 – 16.00 uur
Docent: Olga Majeau

De mooiste en bijzonderste verhalen zijn vaak heel dichtbij te vinden. Want in elke familie schuilt wel een verhaal. Wie de geschiedenis induikt, stuit vaak op een schat aan schrijfinspiratie. Denk aan die koffer met oude ansichtkaarten op de zolder, of dat opmerkelijke verhaal dat je opa altijd vertelde. Maar hoe breng je zo’n verhaal vervolgens tot leven op papier? Dat leer je in de Masterclass Familieverhalen.

Masterclass Scenariotechnieken: structuur en karakter

Donderdag 5 en 19 september 2019
Docent: Moniek Kramer

In de tweedaagse Masterclass structuur en karakter door scenarioschrijfster Moniek Kramer leer je met oefeningen en beeldmateriaal hoe je (film-)structuur toepast op je eigen werk en hoe je – stap voor stap – bouwt aan gelaagde en gecompliceerde karakters.

Masterclass Kookboek schrijven

woensdagavonden 18 september en 2, 16 en 30 oktober
Docent: Jonah Freud

In deze masterclass van vier avonden door kookboeken-expert Jonah Freud leer je hoe een goed kookboek gemaakt wordt. Voor wie ga je je kookboek schrijven, hoe schrijf je je recepten begrijpelijk en ‘kookbaar’ op, welke eisen worden er gesteld aan de vormgeving en fotografie?

Masterclass Corrigeren en persklaarmaken

woensdag najaar 2019
docent: Rob Zweedijk & Josje Kraamer

In de masterclass Corrigeren en persklaarmaken leer je hoe een literaire redacteur te werk gaat. Welke ingrepen in een tekst zijn noodzakelijk en welke juist uit den boze? Hoe ga je om met auteurs en met vertalers? In deze masterclass leer je niet alleen een literaire tekst te corrigeren, maar krijg je ook inzicht in de dagelijkse beroepspraktijk van een redacteur.

© Copyright Querido Academie 2017 - 2019