13 februari: masterclass Corrigeren en persklaarmaken

In de masterclass Corrigeren en persklaarmaken leer je hoe een literaire redacteur te werk gaat. Welke ingrepen in een tekst zijn noodzakelijk en welke juist uit den boze? Hoe ga je om met auteurs en met vertalers? Met deze masterclass leer je niet alleen een literaire tekst te corrigeren, maar krijg je ook inzicht in de dagelijkse beroepspraktijk van een redacteur.

Vier proefopdrachten

De masterclass draait om vier proefopdrachten. Je corrigeert tijdens de masterclass teksten uit verschillende genres – fictie, non-fictie en vertaalde literatuur – waarbij je de juiste correctietekens leert gebruiken. De proefopdrachten worden vervolgens besproken met de hele groep: wie heeft wat gecorrigeerd en waarom?

De proefteksten zijn afkomstig uit de praktijk. Je kan jouw correcties vergelijken met het originele manuscript dat door een redacteur is gecorrigeerd. Zo krijg je inzicht in de werkwijze van een literair redacteur.

Dagelijkse praktijk van een redacteur

Naast de proefopdrachten geeft de docent je een inkijkje in het dagelijks leven van een redacteur bij een literaire uitgeverij. Welke stappen worden afgelegd van een Word-bestand naar een boek? Wat komt er allemaal kijken bij de productie van een boek?

Ook komt de vraag aan bod welke andere vaardigheden een goede redacteur nodig heeft behalve een onfeilbaar taalgevoel. Hoe leg je een gecorrigeerd manuscript voor aan een auteur of vertaler? En hoe trek je nieuwe auteurs aan?

Voor wie?

De masterclass is bedoeld voor iedereen die op professionele wijze met literaire tekst werkt of wil gaan werken. Na afloop van de masterclass heb je een goed idee van de werkwijze van een redacteur bij een uitgeverij, en kun je op zins- en woordniveau een tekst redigeren. Ervaring is niet vereist.

Docenten

Rob Zweedijk verzorgt de masterclass Corrigeren en persklaarmaken. Hij heeft jarenlange ervaring als redacteur bij Athenaeum—Polak & Van Gennep, waar hij verantwoordelijk is voor het redigeren van vertalingen en Nederlandse (non-)fictie.

’s Middags vertelt Josje Kraamer over het redigeren en acquireren van Nederlandse literaire fictie. Zij werkt als redacteur bij Querido, daarvoor was zij redacteur bij Contact en Prometheus.

Inclusief

  • Lunch
  • Koffie en thee
  • Lesmateriaal
  • Boekenpakket van Singel Uitgeverijen

Details

  • Eerstvolgende datum: najaar 2019
  • Locatie: Querido Academie, Weteringschans 259, Amsterdam
  • Kosten: €295,-

Schrijf je nu in voor de masterclass Corrigeren en persklaarmaken!

Referenties

Ik vond de workshop erg interessant en leerzaam. Het inkijkje in een literaire uitgeverij was ook erg aan mij besteed.

De groep was gemêleerd qua ervaring en achtergrond, maar dat was juist een pluspunt. Er werden goede vragen gesteld.

© Copyright Querido Academie 2017 - 2023