Masterclass Illustreren

Illustraties spelen vooral bij kinderboeken een belangrijke rol: ze ondersteunen de tekst, leggen iets uit of geven soms een knipoog. Een plaatje zegt immers meer dan 100 woorden. Het is duidelijk dat bij de totstandkoming van een geïllustreerd boek de auteur van de tekst en de illustrator nauw samenwerken, maar hoe gaat dat nu in de praktijk. Philip Hopman kan daar als geen ander antwoord op geven.

Philip Hopman illustreert al sinds 1988 boeken, vooral kinderboeken. Hij werkt samen met auteurs als Daan Remmerts de Vries, Ted van Lieshout, Hans en Moniek Hagen en illustreerde de heruitgaven van Annie Schmidts Wiplala. Hij heeft ook van een aantal boeken de tekst zelf geschreven: onlangs nog verscheen Hubert de Givenchy, het kinder-kunstboek bij de gelijknamige tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag.

De opzet van de masterclass

De masterclass valt in twee gedeelten uiteen. In de ochtend vertelt Philip over de rol van de illustrator. Hij doet dat aan de hand van veel voorbeelden uit de praktijk, maar hij deelt niet alleen de succesverhalen, maar ook de mislukkingen. Dat zijn vaak de leerzaamste ervaringen. In de middag is er ruimschoots tijd voor de opdrachten die de deelnemers hebben thuis hebben moeten maken. Die worden in de groep besproken, waarbij vanzelfsprekend ook ruimte is voor de inbreng van de deelnemers. Doordat de groep maximaal 10 deelnemers telt is er voor iedereen voldoende individuele aandacht.

Wat leer je?

Aan het eind van deze masterclass heb je meer inzicht in de rol van de illustrator bij de totstandkoming van een prentenboek en heb je door de opdracht zelf de interactie auteur en illustrator kunnen ervaren. Enige ervaring met illustreren – niet persé op het gebied van (kinder)boeken – is vereist.

Docent

Philip Hopman studeerde aan de Rietveld Academie en is sindsdien een veel gevraagd illustrator van kinderboeken. Zo illustreerde hij de boeken van Hans Hagen over Jubelientje. Sinds 2012 maakt hij samen met Ted van Lieshout de serie over Boer Boris, die inmiddels aan het achtste deel toe is. Onlangs publiceerde hij Hubert de Givenchy, een boek dat hij schreef én illustreerde.

Inclusief

  • Lunch
  • Koffie en thee
  • Lesmateriaal
  • Boekenpakket van Singel Uitgeverijen

Details

  • Datum: zaterdag 7 oktober 2017; 10:00 tot 17:00 uur.
  • Locatie: Querido Academie, Weteringschans 259, Amsterdam
  • Kosten: €295,-

Schrijf je in voor de masterclass Illustreren.

Referenties

© Copyright Querido Academie 2017