zaterdag 2 november: Masterclass Familiegeschiedenis schrijven

De mooiste en bijzonderste verhalen zijn vaak heel dichtbij te vinden. Want in elke familie schuilt wel een verhaal. Wie zijn of haar familiegeschiedenis induikt, zal bergen schrijfinspiratie opdoen. Denk aan die koffer met oude ansichtkaarten op de zolder, of dat opmerkelijke verhaal dat je opa altijd vertelde. Maar hoe breng je zo’n verhaal vervolgens tot leven op papier? Dat leer je in de Masterclass Familieverhalen schrijven.

Schrijfster en docente Olga Majeau laat je kennismaken met dit genre en biedt je tijdens deze eendaagse masterclass de belangrijkste gereedschappen waarmee jij met jouw eigen verhaalidee aan de slag kunt gaan. Want waar begin je als je eenmaal een goed idee hebt? Hoe doe je gedegen bronnenonderzoek? En hoe zorg je ervoor dat het persoonlijke verhaal van jouw familie een breder lezerspubliek aanspreekt?

Het schrijven van een familiegeschiedenis is als schatgraven, op zoek naar de juiste schakels. Voorouders uit vergane tijden komen tot leven, en kunnen zomaar als dierbare, naaste verwanten gaan voelen. Het vereeuwigen van hun verhaal is een verrijkend avontuur, een cadeau aan jezelf.’ – Olga Majeau

Docent

Olga Majeau (1969) debuteerde in maart 2015 met de familiegeschiedenis Een schitterend isolement. De vondst van een ring en een twintigtal brieven van haar Hongaarse overgrootvader vormt het startpunt van een zoektocht naar diens leven en lot. De tocht voert langs Boedapest en de afgelegen poesta uit de tijd van de communistische goelags, en verder langs Frankfurt, Berlijn en Bolzano.

Olga Majeau is docent aan de HKU; bij de Querido Academie is ze verder docent voor de cursus Basis Creatief Schrijven.

Leerdoelen

Aan het einde van de masterclass ben je vertrouwd met de belangrijkste vereisten van het schrijven van een familieverhaal:

  • dat je in scènes schrijft;
  • en dat een scène ook een spanningsopbouw kent;
  • dat het maken van een verhaallijn en het bouwen aan een scèneketting je kan helpen structuur te behouden, en
  • dat je schrijfdoel en je verhaalconflict van tevoren helder moeten zijn.

Praktische details

  • Datum: zaterdag 2 november 2019, van 10.00 – 16.00 uur.
  • Locatie: Querido Academie, Weteringschans 259, Amsterdam
  • Kosten: €295,-

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die de geschiedenis van zijn of haar familie op schrift wil stellen. In deze masterclass komen de belangrijkste handvatten voor het schrijven van familieverhalen aan de orde.

© Copyright Querido Academie 2017 - 2019