Querido Academie Schrijversschool

Opleiding Creatief Schrijven: voor de startende auteur

De Schrijversschool is een opleiding creatief schrijven van een jaar, waarbij de nadruk ligt op verhaaltechniek, karakterontwikkeling en stijl. Het uiteindelijke doel is dat je zelfstandig in staat bent om een kort verhaal of boek te schrijven. De Schrijversschool leidt op voor de volgende genres:

 • Roman
 • Familiegeschiedenis
 • Thriller
 • Kinderboeken
 • Verhalende non-fictie

Iedereen kan leren schrijven

Loop jij rond met het plan om een boek te schrijven of wil je je schrijverskwaliteiten verbeteren? Dan ben je bij de Querido Academie Schrijversschool aan het goede adres. Wij geloven dat iedereen kan leren schrijven. Een goed verhaal of boek schrijven is immers in de eerste plaats een ambacht: je kunt het leren en je wordt er beter in naarmate je het meer en langer doet. Aanleg en talent komen goed van pas bij het schrijven van een boek, maar techniek, discipline en doorzettingsvermogen zijn minstens zo belangrijk.

Wat biedt de Querido Academie?

 • de lessen vinden plaats op de uitgeverij: je schrijft aan je boek in een inspirerende omgeving
 • schrijven leer je van schrijvers: onze docenten zijn zelf ook auteurs
 • we werken met een unieke combinatie van lessen en zelfstandig werken in de Digitale Leeromgeving
 • we werken met kleine groepen (max. 10 studenten), dus je krijgt gerichte aandacht
 • meerdere startdata per jaar.
 • startdata: 20 januari 2018 en 3 februari 2018

Wat vragen we van jou?

 • een tijdsinvestering van 8 tot 10 uur per week
 • aanwezig zijn bij 12 bijeenkomsten in Amsterdam bij Uitgeverij Querido
 • kosten: €2.220,00 (12 maandelijkse termijnen van €185,00) of €1.995,00 in één keer

Schrijversschool

De Querido Academie Schrijversschool is een opleiding creatief schrijven, waarbij de nadruk ligt op verhaaltechniek, karakterontwikkeling en stijl. Het uiteindelijke doel is dat je zelfstandig in staat bent om een kort verhaal of boek te schrijven. We kunnen je niet beloven dat jouw boek ook daadwerkelijk wordt uitgegeven – dat is een beslissing van een uitgever. Wel kunnen we je wel een zo goed mogelijke uitgangspositie geven. Naast de lessen, die op de uitgeverij plaatsvinden, laten we je ook kennis maken met het boekenvak: je kunt een boekpresentatie bijwonen, je krijgt de catalogi van de uitgeverijen met wie we samenwerken en we organiseren gastcolleges met auteurs, redacteuren of uitgevers. Op die manier krijg je een intensieve introductie in het boekenvak.

Blended Learning

We werken volgens het concept ‘blended learning’, een combinatie van het bijwonen van lessen waarin je contact hebt met de docent en de groep, en zelfstandig schrijven in een digitale leeromgeving. Daar kan je je opdrachten maken en uploaden voor de docent; op het moment dat het jou uitkomt en in het tempo dat jou past. Al heb je natuurlijk wel te maken met een deadline…

Semester 1: creatief schrijven

De Querido Academie Schrijversschool is een opleiding van één jaar, waarin we je allereerst de beginselen van creatief schrijven bijbrengen. In het eerste semester vul je als het ware je gereedschapskist om een boek te leren schrijven en train je je ‘schrijfspier’. Dat doen we door je veel te laten schrijven: je maakt schrijfoefeningen die je met de docent en je groep bespreekt. Vanzelfsprekend ben je ook al bezig met het schrijven van een eigen verhaal. Aan het einde van het eerste semester heb je een kort verhaal van 1500 woorden.

Semester 2: eigen boek schrijven

Je legt in het eerste semester en met je korte verhaal de basis voor het vervolg: in het tweede semester ga je met jouw eigen boek of verhaalproject aan de gang. Een roman, een thriller, een familiegeschiedenis of kinderboek: die keuze is aan jou. We leren je hoe je een synopsis schrijft en wat daar allemaal bij komt kijken. Ondertussen werk je aan een eerste hoofdstuk (of een ander substantieel onderdeel van jouw project). Aan het einde van het tweede semester heb je een duidelijk idee van de opzet van je boek en een eerste aanzet in handen. Vanuit deze solide basis kun je dan verder schrijven, alleen of in een groep bij de Querido Academie Meesterproef.

Schrijven in een groep

Je werkt in en met een groep studenten met wie je het hele semester optrekt. De samenwerking met de groep biedt je een dubbel leerrendement want je leert niet alleen van de docent, maar ook van je medestudenten. We verwachten van je dat je actief meedoet in de groep, dat je niet alleen feedback ontvangt, maar ook zelf geeft. En je zult zien dat je er een hoop van opsteekt: dit zijn immers je eerste lezers. Zij zullen je werk kritisch bekijken, maar ook met begrip en voorzichtigheid: ze zitten immers in hetzelfde schuitje. En je mag erop rekenen dat de docent zorgt voor een veilige omgeving waarin de kritiek opbouwend is en met begrip gegeven wordt.

De lessen

De bijeenkomsten vinden ongeveer eens in de maand plaats en duren één dagdeel (we houden zoveel mogelijk rekening met de schoolvakanties). Elke les start met het bespreken van de schrijfopdrachten die je voorafgaand aan die les gemaakt hebt. Met een of meerdere oefeningen maak je schrijfspieren los en daarna doorloop je de theorie die jou helpt bij het schrijven van een boek. Dit kan gaan om de bouwstenen van een verhaal of de openingsscène.

Daarna werk je thuis verder in de digitale leeromgeving. Daarin maak je je opdrachten waarvan je een deel ter beoordeling voorlegt aan de docent en een deel aan je medestudenten.

Selectie en vooropleiding

We verwachten van je dat je de Nederlandse taal goed beheerst, zeker schriftelijk. We vragen je daarom om bij aanmelding een stuk tekst in te leveren, zodat de docent een inschatting kan maken van het niveau van de groep. Het is zeker een pré als je al eerder geschreven hebt (een korte cursus, bijvoorbeeld aan de Volksuniversiteit) en een idee hebt voor een boekproject, maar het is zeker geen voorwaarde. De motivatie om beter te leren schrijven is het allerbelangrijkste.
Verder is het onze overtuiging dat je op zijn minst van lezen moet houden om ook te kunnen leren schrijven. De docent zal daarom van je verwachten dat je niet alleen stukken schrijft, maar óók fragmenten van andere schrijvers leest.

Kennismaken? Volg een gratis proefles

De Querido Academie organiseert regelmatig proeflessen waar je kennis kan maken met onze manier van werken. Die lessen vinden plaats op de uitgeverij en duren ongeveer een uur. Op die manier krijg je een goed beeld van de Schrijversschool. We organiseren regelmatig proeflessen, bijvoorbeeld op zaterdag 27 januari 2018 in de uitgeverij. Hier kan je je inschrijven voor een van de proeflessen.

Studiebelasting

Het volgen van de lessen en het maken van de opdrachten kost je tussen de 8 en 10 uur per week. De lessen, 12 in totaal, duren circa 3 uur en vinden ongeveer om de vier weken plaats. Je kunt de Schrijversschool prima naast je werk volgen. De hele opleiding duurt een jaar.

Start: zaterdag 3 februari van 10.00 – 13.00 uur
Overige data 1e semester: 3/3, 7/4, 5/5, 2/6 en 30/6
Locatie: Querido Academie, Weteringschans 259, Amsterdam
Docent: Tom Hofland

Kosten: €2.220,00 (12 maandelijkse termijnen van € 185,00) of €1.995,00 in een keer. Na inschrijving ontvang je een factuur.

Referenties

‘Na twee lessen bijgewoond te hebben van de Querido Schrijversschool heb ik al ontzettend veel geleerd… In het begin is het erg ongemakkelijk om een verhaal aan de andere deelnemers te laten lezen of horen. Uiteindelijk is dit ook erg leerzaam. De feedback en de reacties geven je ook weer moed om door te gaan met het schrijven, je verder te ontwikkelen en het verhaal dat in je hoofd zit een nog betere vorm te geven.’

Vera Calmer‘Een nieuwe schrijfbeleving’

‘Mijn leven lang heb ik geschreven, voor mijn beroep en in de persoonlijke sfeer. Véél geschreven. Schrijver zijn was een verlangen dat ik naar het schijnt met minstens een miljoen landgenoten deel. Mijn kennismaking met de Schrijversschool heeft het alleen maar versterkt. De opleiding helpt me om deze ambitie gedisciplineerd en met veel plezier te realiseren. Wat een voorrecht om dit samen met medecursisten te kunnen doen!’

Jan Geurts‘De Schrijversschool helpt me om mijn schrijversambitie gedisciplineerd en met veel plezier te realiseren’

© Copyright Querido Academie 2017