Specialisatie familiegeschiedenis: de dunne laag tussen feit en fictie
Data: februari en/of maart 2021
Docent: Olga Majeau
In de specialisatie Familieverhalen ga je onder leiding van Olga Majeau in vier Zoom-bijeenkomsten jouw familieverhaal onder de loep nemen. Wat is de beste manier om dit verhaal op papier te zetten? Waarmee moet je rekening houden? Wat zijn valkuilen? Wat doe je bij lacunes in informatie? Samen met je medecursisten vogel je het wat, het waarom en het hoe van dat alles uit.
Je gaat niet alleen luisteren, maar vooral ook zelf aan de slag. Door fragmenten met elkaar uit te wisselen, kom je achter je sterke punten als schrijver, maar ook achter de aspecten die nog aandacht behoeven.
Wat komt er concreet aan bod?
- je schrijfdoel(en)
- het centrale verhaalconflict
- de verhaalstructuur
- het doen van onderzoek, het gebruik van beeldmateriaal en het houden van een interview
- perspectiefkeuze
- scènisch schrijven bij verhalende non-fictie
- belangrijke schrijfaspecten om je bewust van te zijn
Je maakt een vooropdracht voor de eerste bijeenkomst en krijgt korte huiswerkopdrachten mee voor de daaropvolgende bijeenkomsten. Aan het eind van de specialisatie Familieverhalen heb je een omlijnd idee over het wat, het waarom en het hoe van jouw familieverhaal, en heb je geoefend met verhalend schrijven. Daarmee heb je de basis gelegd om meters te gaan maken voor jouw unieke familieverhaal.
‘Het schrijven van een familiegeschiedenis is als schatgraven, op zoek naar de juiste schakels. Voorouders uit vergane tijden komen tot leven, en kunnen zomaar als dierbare, naaste verwanten gaan voelen. Het vereeuwigen van hun verhaal is een verrijkend avontuur, een cadeau aan jezelf.’ – Olga Majeau