Specialisaties van de Querido Academie

Je bent al een tijd bezig met je verhaal of idee – misschien heb je ook al gepubliceerd – maar je zit nog met vragen rondom het genre. Vragen als: hoe zet ik het verhaal van mijn familie op papier? Hoe verwerk ik een ervaring in een column zodat deze interessant is voor een groter publiek? En hoe zorg ik ervoor dat alles binnen mijn historische roman klopt?

Tijdens de specialisaties van de Querido Academie verdiep je je kennis van een bepaald genre. De specialisaties worden telkens gegeven door auteurs die experts zijn in dat onderwerp. Leren van de meester: dat is het idee van de specialisaties van de Querido Academie.

Specialisaties in het kort

 • in vier online lessen verdiep je je in een genre
 • maandag- of woensdagavond van 19.30 – 22.00 uur
 • je bent welkom als je onze cursus BCS2 of #ikschrijfthuisverder hebt gevolgd, of als je over aantoonbare schrijfervaring beschikt
 • prijs € 450,-
 • prijs voor oud-cursisten van de Querido Academie € 405,-

Inschrijven

Specialisatie familiegeschiedenis: de dunne laag tussen feit en fictie

Data: uitgesteld
Docent: Olga Majeau

In de specialisatie Familieverhalen ga je onder leiding van Olga Majeau in vier Zoom-bijeenkomsten jouw familieverhaal onder de loep nemen. Wat is de beste manier om dit verhaal op papier te zetten? Waarmee moet je rekening houden? Wat zijn valkuilen? Wat doe je bij lacunes in informatie? Samen met je medecursisten vogel je het wat, het waarom en het hoe van dat alles uit.

Je gaat niet alleen luisteren, maar vooral ook zelf aan de slag. Door fragmenten met elkaar uit te wisselen, kom je achter je sterke punten als schrijver, maar ook achter de aspecten die nog aandacht behoeven.

Wat komt er concreet aan bod?

 • je schrijfdoel(en)
 • het centrale verhaalconflict
 • de verhaalstructuur
 • het doen van onderzoek, het gebruik van beeldmateriaal en het houden van een interview
 • perspectiefkeuze
 • scènisch schrijven bij verhalende non-fictie
 • belangrijke schrijfaspecten om je bewust van te zijn

Je maakt een vooropdracht voor de eerste bijeenkomst en krijgt korte huiswerkopdrachten mee voor de daaropvolgende bijeenkomsten. Aan het eind van de specialisatie Familieverhalen heb je een omlijnd idee over het wat, het waarom en het hoe van jouw familieverhaal, en heb je geoefend met verhalend schrijven. Daarmee heb je de basis gelegd om meters te gaan maken voor jouw unieke familieverhaal.

Het schrijven van een familiegeschiedenis is als schatgraven, op zoek naar de juiste schakels. Voorouders uit vergane tijden komen tot leven, en kunnen zomaar als dierbare, naaste verwanten gaan voelen. Het vereeuwigen van hun verhaal is een verrijkend avontuur, een cadeau aan jezelf.’ – Olga Majeau

Specialisatie historische roman: herinnering aan het verleden

Data: uitgesteld
Docent: Sophie Zijlstra

Het schrijven van een historische roman is, simpel gezegd, het schrijven van een verhaal dat zich in het verleden afspeelt. Het betekent dat, ook in dit genre, je aandacht in eerste instantie uitgaat naar het verhaal, het plot en de personages.

Tegelijkertijd zijn er specifieke vragen waar je tegen aan loopt: hoe spraken mensen toen? Wat aten ze? Geloofden ze in God? Hoe dachten ze over de dood? Welke ontdekkingen waren gedaan en welke niet? Je loopt tegen een aantal praktische zaken aan; is er research nodig om dit verhaal te vertellen? Waar vind ik relevante informatie? Hoe weet ik of het betrouwbare informatie is? Maar ook; moet alles wat ik schrijf op feiten gebaseerd zijn of mag ik er ook dingen aan toevoegen; zijn er grenzen?

De specialisatie Historische Roman bestaat uit vier lessen waarin we dieper ingaan op het genre, waarin je ervaring opdoet met het zoeken naar feiten, waarin je vervolgens het gebruik daarvan leert doseren en waarin je je bekwaamt in het schrijven van een dialoog die genoeg past in de tijd maar niet gedateerd is.

 • Les 1: Wat is een historische roman? Hoe kies je een verhaal?
 • Les 2: Research, hoe en waar?
 • Les 3: Hoe gebruik je de research in je historische roman.
 • Les 4: Dialoog en de werking van tijd in historische romans.

Specialisatie columns en opiniestukken schrijven: je kijk op de wereld overtuigend verwoorden

Data: aankondiging volgt
Docent: Jamal Ouariachi

Iedereen heeft overal een mening over en dankzij media als Twitter heeft iedereen ook een podium om die mening te verkondigen. Toch is die overdaad aan slordig geschreven berichtjes van maximaal 280 tekens zelden bevredigend. Meningen komen misschien wel het best tot hun recht in puntig geschreven opiniestukken of in snedige columns, waarin kritiek helder geformuleerd wordt, waarin de argumenten onomstotelijk lijken, en waardoor je als lezer bewogen wordt tot een glim- of bulderlach, woede, ontroering of een overpeinzing.

In de specialisatie Columns en Opiniestukken Schrijven leer je in vier lessen de fundamenten van het opiniërend schrijven. Op welke onderwerpen leg je je toe? Hoe en waar vind je materiaal om je betoog te stutten? Welk publiek heb je voor ogen en hoe zorg je ervoor dat je dat publiek overtuigt of misschien juist op de kast jaagt? En hoe ga je om met de reacties die veelgelezen opiniestukken zonder uitzondering oproepen?

 • Les 1: Wat voor opiniemaker wil je zijn? Omgaan met bronnen.
 • Les 2: Retoriek, argumentatie.
 • Les 3: Stijl.
 • Les 4: Deelnemen aan het publieke debat.

Jamal Ouariachi schrijft behalve romans en korte verhalen ook columns en opiniestukken voor onder meer Trouw, Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Die laatste krant schreef over zijn werk: ‘Wat hij ook vertelt, echt gebeurd of hallucinatie, Ouariachi overtuigt altijd.’

© Copyright Querido Academie 2017 - 2021