Wat is de Summer in the City?

Tijdens deze literaire bootcamp van de Querido Academie ga je een week lang niets anders doen dan schrijven: schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Elke dag werk je aan je tekst en aan je synoposis en en dan heb je aan het einde van die week een duidelijk idee waar je boek heengaat. Je krijgt dan nog eens anderhalve maand de tijd om dit uit te werken tot een boekproposal. Dat wordt beoordeeld door een redacteur om te kijken of het potentie heeft komt voor publicatie. We werken daarbij samen met Marianne Schönbach Literary Agency.

Het programma is gebaseerd op de Meesterproef.

Voor wie is deze zomerklas?

Heb je een concreet idee voor een boek, heb je schrijfervaring en doorzettingsvermogen? Dan is deze zomerklas wellicht iets voor jou. Om te zorgen voor een optimaal leerrendement, hanteren we een aantal toelatingseisen. Hier lees je meer daarover.

Illustratie © Lona Aalders

Hoe ziet het programma eruit?

De zomerklas loopt van maandag 12 tot vrijdag 16 augustus.

Het dagelijkse programma ziet er als volgt uit:

10.00 – 12.30 uur: bespreking van de ingestuurde stukken en per dag aandacht voor een of meer schrijftechnische onderwerpen zoals perspectief, personage, spanningsboog, het begin, het einde, thema’s, genre etc. De eerste dag start met een introductie en het bespreken van de individuele leerdoelen.

12.30 – 15.00 uur: schrijven, werken aan de synopsis.

15.00 uur: stukken uploaden ter beoordeling van de docent

15.30 – 17.00: middagprogramma met gastsprekers als scenarioschrijfster Moniek Kramer en auteur Roos van Rijswijk en bezoek aan Marianne Schönbach Literary Agency in Amsterdam.

‘s Avonds werk je verder aan je tekst en synopsis en lees je de stukken voor de  volgende dag.

Kom je niet uit de buurt en overweeg je in Amsterdam te overnachten, kijk dan eens hier. We werken samen met Heads in bed; zij hebben de leukste overnachtingsmogelijkheden – van chique tot betaalbaar en alles wat daar tussenzit – voor jou op een rijtje gezet.

‘Summer in the city’ in het kort

 • een intensieve schrijfcursus van een week
 • doel: een boekproposal (eerste hoofdstuk en synopsis)
 • professionele begeleiding door twee schrijfdocenten
 • gerichte feedback van de docent én van de groep
 • lessen bij de Querido Academie in Amsterdam
 • leesrapport
 • toelating na beoordeling door docent
 • inclusief terugkom-moment op 27 september

Jouw investering

 • een week lang alleen maar schrijven, schrijven en nog eens schrijven
 • 5 dagen aanwezig zijn op de Querido Academie in Amsterdam
 • kosten: € 1.350 (geen bijkomende kosten als inschrijfgeld/betalingsregeling is in overleg mogelijk)

Veel feedback op je manuscript

Elke dag  lever je pagina’s voor de volgende bijeenkomst aan bij de docent en je medestudenten. Tijdens de bijeenkomst worden alle teksten besproken. Je krijgt feedback van de docent, maar ook van de rest van de groep. En je geeft vanzelfsprekend feedback op de tekst van anderen.

Als je tijd hebt, kun je de feedback verwerken, maar je moet door. Met de feedback perfectioneer je je eerste hoofdstuk en je synopsis die we dan tijdens een terugkomochtend op 27 september met elkaar bespreken. Het definitieve proposal leggen we dan voor aan een redacteur. Je ontvangt een leesrapport en met dat leesrapport kun je de volgende stappen zetten op weg naar je boek. Geeft het leesrapport daarvoor aanleiding, dan brengen we je in contact met Marianne Schönbach Literary Agency.

Contract met jezelf

Je start deze schrijfcursus met een bijeenkomst waarin je kennismaakt met de docenten en met je medeschrijvers. De docent vertelt je wat je de komende weken kunt verwachten en wat we van jou verwachten: elke dag aanwezig, elke dag een tekst en feedback leveren. Je houdt vervolgens een pitch waarin je aan je collega-schrijvers uitlegt wat het project is waaraan je wilt gaan werken. Je kunt daar ook de punten voorleggen waarover je nog vragen hebt. Bijvoorbeeld: moet ik één of twee hoofdpersonen gebruiken in mijn verhaal? Of: is de plot geloofwaardig?

Aan het einde van deze bijeenkomst leg je deze afspraken en je leerdoelen vast in een contract met jezelf. We zijn streng, maar dat is de stok achter de deur die veel auteurs nodig hebben.

Selectie

Om te zorgen dat iedereen een vergelijkbaar niveau heeft (zodat iedereen eruit haalt wat erin zit), hanteren we een toelatingstoets. Als je je aanmeldt, vragen we je om je schrijf-cv, een synopsis en een stuk tekst van 3.000 woorden in te sturen dat door de docent beoordeeld wordt. Hier lees je aan welke eisen je tekst en de synopsis moeten voldoen.

Als de docent positief is, dan maken we je aanmelding definitief. 

Details

 • Opzet: 5 bijeenkomsten van 12 -16 augustus incl. terugkommoment op 27 september
 • Locatie: Querido Academie, Weteringschans 259, Amsterdam
 • Aantal deelnemers: maximaal 10 deelnemers.
 • kosten: € 1.350 (geen bijkomende kosten als inschrijfgeld/betalingsregeling is in overleg mogelijk)
 • Inclusief boekenpakket Singel Uitgeverijen (o.a. Het schrijven van een roman van Arie Storm en Aanvallend spel van Thomas Rosenboom)
 • Inclusief eindbeoordeling/leesrapport door redacteur

Doe de test en kijk of de meesterproef iets voor jou is.

Referenties

‘De Meesterproef zet je schrijvers-ambities op scherp. Je wordt uitgedaagd het beste uit jezelf te halen.’

Antoinette Kalkman

‘De Meesterproef was een inspirerende en indringende ervaring.’

Inge de Waele

‘De professionele begeleiding in een inspirerende omgeving daagt je uit om het uiterste te geven. Dat krijg je ook terug. Bovendien zit je niet dicht bij het vuur, maar er middenin.’

Casper Soerink

‘De Meesterproef heeft mij nieuwe inzichten en handreikingen gegeven om verder te schrijven.’

Greta Honingh-Pauw

Ik ben door de Meesterproef heel anders gaan schrijven.

Jos Kesselsauteur van Het welgetemperde gemoed
© Copyright Querido Academie 2017 - 2019