Fixdit: ‘Vrouwelijke auteurs zijn vaak vernieuwers, maar in de literatuurgeschiedenis zie je daar nauwelijks iets van terug.’

Auteurscollectief Fixdit deed in januari veel stof opwaaien: in essays in Trouw en De Standaard betoogden auteurs Manon Uphoff, Jannah Loontjens, Fleur Speet en Annelies Verbeke dat er nog wat blinde vlekken weg te werken zijn en nog heel wat rijkdom te ontginnen valt. Om bij te dragen aan meer diversiteit in de literaire canon organiseert Fixdit in samenwerking met de Querido Academie de Fixdit-leesclub.

Vier avonden staat er een ander boek centraal: vier door vrouwen geschreven literaire klassiekers uit de eerste helft van de twintigste eeuw die alle aandacht verdienen. Fixdit selecteerde het meeslepende en beklemmende Een revolverschot (1911) van Virginie Loveling, de gelaagde roman Eenzaam avontuur (1948) van Anna Blaman, het zinderende Een coquette vrouw (1915) van Carry van Bruggen en Mary Dorna’s humoristische en gevoelige Laten we vader eruit gooien (een bloemlezing van haar korte verhalen uit de jaren dertig en veertig).

Lees hier meer over Fixdit.

Gastsprekers

Iedere avond staat er een ander werk centraal. Ieder boek wordt besproken door een deskundig gastspreker:

 • Donderdag 24 juni bespreekt Annelies Verbeke Een revolverschot van Virginie Loveling.
 • Donderdag 22 juli bespreekt Maarten Doorman Eenzaam avontuur van Anna Blaman.
 • Donderdag 16 september bespreekt Jannah Loontjens Een coquette vrouw van Carry van Bruggen.
 • Donderdag 14 oktober bespreekt Yra van Dijk Laten we vader eruit gooien van Mary Dorna.

Alle leesclubavonden worden gepresenteerd door Shantie Singh.

Podcasts

Rond deze en andere moderne klassiekers geschreven door vrouwen, maakt Fixdit in samenwerking met De Gids een reeks podcasts. De eerste, over Virginie Lovelings Een revolverschot, verschijnt in juni.

De Fixdit-leesclub in het kort

 • Vier literaire klassiekers geschreven door vrouwelijke auteurs.
 • Vier onlineleesclubavonden op donderdagavond van 19.30 – 21.00 uur.
 • Iedere leesclubavond bespreek je een titel met andere deelnemers.
 • Iedere leesclubavond bespreekt een gastspreker het gelezen werk.
 • De kosten voor de complete leesclub bedragen € 75,00,-.

Inschrijven

Hieronder kun je je inschrijven voor:

 • De complete leesclub van vier lezingen à € 75,00,-.
 • Een losse lezing à € 24,99,-.
 • De complete leesclub van vier lezingen tegen gereduceerd tarief à € 45,00,- (alleen voor studenten).
 • Een losse lezing tegen gereduceerd tarief (alleen voor studenten) à € 15,00,-.

Boeken

Speciaal voor deze gelegenheid worden drie van de vier leesclubtitels opnieuw uitgegeven. De boeken verschijnen bij uitgeverij De Geus als Salamanderpockets, ooit de eerste Nederlandstalige pocketboekreeks. We verzoeken je de boeken aan te schaffen bij je lokale boekhandel.

 • Een revolverschot van Virginie Loveling op 28 mei, ISBN 9789044545593
 • Eenzaam avontuur van Anna Blaman is al verkrijgbaar, ISBN 9789460928369
 • Een coquette vrouw van Carry van Bruggen op 24 augustus, ISBN 9789044545890
 • Laten we vader eruit gooien van Mary Dorna op 24 september, ISBN 9789044545906

Hoe werkt de leesclub?

Elke maand lees je in je eigen tempo een door Fixdit geselecteerde titel. De maand wordt telkens afgesloten met een onlinelezing waarin een deskundig gastspreker het gelezen werk zal bespreken. Voor aanvang van de lezing is er ruimte om met andere lezers over het boek in gesprek te gaan, en na afloop kun je jouw vragen stellen over het gelezen werk.

Iedere leesclubavond is als volgt ingedeeld:

 • We heten je welkom.
 • Je wordt ingedeeld in breakout rooms, een mogelijkheid die Zoom biedt om te overleggen in kleinere groepjes.
 • In de breakout rooms kun je met elkaar spreken over het gelezen werk.
 • Na ongeveer twintig minuten worden de kleinere groepjes opgeheven.
 • Het gelezen werk wordt besproken door een gastspreker.
 • Er is ruimte voor je vragen en opmerkingen.
 • We sluiten de avond af.

In samenwerking met…

het Letterenhuis Antwerpen

Over de sprekers

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke (België, 1976) debuteerde met de internationale bestseller Slaap! (2003). Haar werk verschijnt in vijfentwintig landen. Met haar roman Dertig dagen won Verbeke de F. Bordewijk-prijs, de NRC Lezersprijs en de Opzij Literatuurprijs; voor de verhalenbundel Halleluja ontving ze de J.M.A. Biesheuvelprijs en de Cutting Edge Award. Beide boeken haalden de shortlist voor de ECI Literatuurprijs. Ook won ze de Vlaamse Debuutprijs en het Gouden Ezelsoor.

Annelies Verbeke is een fervent ambassadeur van het korte verhaal, een genre waarin ze uitblinkt. Of zoals de Volkskrant schreef: ‘Het korte verhaal past haar als een handschoen.’

Maarten Doorman

Maarten Doorman (1957) is essayist, dichter en filosoof. Als criticus schreef hij voor de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en (tot op heden) NRC Handelsblad. Ook maakte hij deel uit van het legendarische tv-programma Zeeman met Boeken. Enkele boeken van zijn hand zijn De romantische orde (2004), Kiekertak en Klotterbooke. Gedachten over de canon (oratie, 2006), Je kunt bellen (gedichten, 2013), Rousseau en ik (over authenticiteit, 2012), De navel van Daphne (over kunst en engagement, 2016) en Dichtbij en ver weg (opstellen over kunst, literatuur en filosofie, 2018).

Jannah Loontjens

Jannah Loontjens (1974) is schrijver en filosoof. Naast dicht- en essaybundels publiceerde ze vier romans. In haar recente romans Misschien wel niet en Wie weet onderzocht ze onze hedendaagse tijdgeest, over dit laatste boek schreef A.F.Th. van der Heijden: ‘Wie weet is een roman naar mijn hart, geschreven op de soms stokkende hartenklop van onze problematische tijd.’ In 2019 publiceerde ze Als het over liefde gaat, een essayistisch reisverhaal. In 2021 verscheen Schuldig, een intiem onderzoek naar schuldgevoelens aan de hand van filosofen en schrijvers. Jannah Loontjens schrijft regelmatig opiniestukken en recensies voor onder andere NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant en verzorgt een maandelijkse rubriek voor Filosofie Magazine.

Yra van Dijk

Yra van Dijk (1970) is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde. Na boeken en bundels over intertekstualiteit en over het laatpostmodernisme, verscheen in 2018 Afgrond zonder vangnet, over het werk van Arnon Grunberg in het licht van de Holocaust-herinnering.
In haar onderwijs en onderzoek probeert ze in toenemende mate de literaire canon inclusiever te maken. Ze schreef essays en artikelen (De Gids, DWB, NRC) over affect en gevoel in de romans van de millenialgeneratie, en publiceert over affect in het werk van Astrid Roemer.

Shantie Singh

Shantie Singh (1982) studeerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de stad waar ze woont en als creatieve bestuurskundige werkt. Singh, die zich onder meer inzet voor vrouwenrechten, debuteerde met de roman Vervoering en schreef eerder voor o.a. TiradeVers BetonTrouw, Joop.nl, Algemeen Dagblad RotterdamGers Magazinede Volkskrant en Armada.

De rode draad in al haar werk is de kracht van verhalen, verbeelding en de impact van woorden. Singh houdt ervan om onzichtbare verhalen zichtbaar te maken en heeft een zwak voor de ‘underdog en ‘stille heldinnen’. Omdat zij vaak de mooiste en meest krachtige verhalen met zich meedragen. Thema’s zoals identiteit, diversiteit, vrouwenrechten- en emancipatie staan vaak centraal in haar werk. Het is haar passie om eraan bij te dragen de positie van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren. Dat geldt ook voor de wereld van de literatuur. Ook daar is nog een hele wereld te winnen als het gaat om gelijkwaardigheid en gelijke kansen. Daarom heeft Shantie zich in 2020 aangesloten bij het schrijverscollectief Fixdit.

© Copyright Querido Academie 2017 - 2023