Wat is de Meesterproef?

De Meesterproef van de Querido Academie is een schrijfcursus in Amsterdam voor gevorderden waarin je vier maanden niets anders gaat doen dan je boek schrijven: schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Elke dag minstens een pagina, twintig pagina’s per twee weken en dan heb je na acht bijeenkomsten een manuscript in handen van 140 pagina’s. Dat wordt beoordeeld door een redacteur om te kijken of het in aanmerking komt voor publicatie. We werken daarbij samen met Marianne Schönbach Literary Agency.

Voor wie is de Meesterproef?

Heb je een concreet idee voor een boek, heb je schrijfervaring en doorzettingsvermogen? Dan is de Meesterproef wellicht iets voor jou. Om te zorgen voor een optimaal leerrendement, hanteren we een aantal toelatingseisen. Hier lees je meer daarover.

Meesterproefconsult

Het Meesterproefconsult is een gesprek waarin je met een van de docenten van de Meesterproef van gedachten wisselt over je boekproject. Tijdens dit gesprek kan je bekijken of de Meesterproef iets is voor jou en je boek. Het gesprek duurt 15 minuten. We vragen je van tevoren een synopsisformulier in te vullen.

Heb je interesse in een Meesterproefconsult? Dan ontvangen wij graag je aanvraag en onderstaande stukken op info@queridoacademie.nl. 

Kosten: € 24,99,- (wordt in mindering gebracht op cursusbedrag de Meesterproef).

Stappen Meesterproefconsult

 1. Open het synopsisformulier door op de knop hieronder te klikken.
 2. Mail ons je interesse in een consult en het formulier op info@queridoacademie.nl met je voor- en achternaam in de bestandsnaam.
 3. We komen samen een datum en tijdstip overeen en je ontvangt de factuur.
 4. Je ontvangt per mail de Zoomlink voor het consult.

Alvast bedankt!

Start september 2023:

 • Op vrijdag 8 september van 13.30 – 16.30 uur start onder leiding van Olga Majeau een nieuwe Meesterproef.
 • Overige data: 22 september, 6 & 20 oktober, 3 & 17 november, 1 & 15 december.
 • De eerste én laatste les van deze Meesterproef vinden plaats op de uitgeverij in Amsterdam, de andere lessen online via Zoom.
 • Locatie: Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ, Amsterdam.
 • Kosten: € 1.350,-.

De Meesterproef in het kort

 • een intensieve schrijfcursus van acht online lessen
 • professionele begeleiding door een schrijfdocent
 • gerichte feedback van de docent én van de groep
 • lessen via videobellen en in een digitale leeromgeving
 • redacteur beoordeelt eerste hoofdstuk en schrijft leesrapport

Jouw investering

 • 4 maanden schrijven, schrijven en nog eens schrijven
 • 8 online lessen van een dagdeel via Zoom
 • kosten: € 1.195,- (geen bijkomende kosten als inschrijfgeld/betalingsregeling is in overleg mogelijk)

‘Ik vond de Meesterproef zo leuk, leerzaam en nuttig!’

MarloesCursist de Meesterproef 2022

‘Ik heb twee keer de Meesterproef gevolgd en het was een fantastische ervaring.’

BarbaraCursist de Meesterproef 2021 en 2022

‘Zo’n enorm fijne ervaring! Sophie Zijlstra is een fantastische docent.’

AntoinetteCursist de Meesterproef 2015 en 2022

‘Kan niet anders dan zeggen dat ik het top vond in de groep van Olga Majeau. Inmiddels is mijn derde boek naar de uitgever, dus het kan zomaar gebeuren!’

FedorCursist de Meesterproef 2020

‘Een van mijn beste beslissingen!’

HeleenCursist de Meesterproef 2017

Veel feedback op je manuscript

Een week voor de volgende bijeenkomst lever je pagina’s aan bij de docent en je medestudenten. Tijdens de bijeenkomst worden alle teksten besproken. Je krijgt feedback van de docent, maar ook van de rest van de groep. En je geeft vanzelfsprekend feedback op de tekst van anderen.

Als je tijd hebt, kun je de feedback verwerken, maar je bent intussen al weer bezig met de volgende twintig pagina’s. Je moet door, dat is de afspraak. Na de achtste bijeenkomst van deze schrijfcursus heb je op die manier ongeveer 140 pagina’s van jouw manuscript in handen en een schat aan feedback. Met de feedback perfectioneer je je eerste hoofdstuk, dat we dan voorleggen aan een redacteur. Je ontvangt een leesrapport en met dat leesrapport kun je de volgende stappen zetten op weg naar je boek.

Contract met jezelf

Je start deze schrijfcursus met een bijeenkomst waarin je kennismaakt met je docent en met je medeschrijvers.  De docent vertelt je wat je de komende weken kunt verwachten. Je houdt vervolgens een pitch waarin je aan je collega-schrijvers uitlegt wat het project is waaraan je wilt gaan werken. Je kunt daar ook de punten voorleggen waarover je nog vragen hebt. Bijvoorbeeld: moet ik één of twee hoofdpersonen gebruiken in mijn verhaal? Of: is de plot geloofwaardig?

Aan het einde van deze bijeenkomst leg je de afspraken vast in een contract met jezelf: elke twee weken lever je maximaal 20 pagina’s (6.000 woorden) aan, en elke bijeenkomst ben je aanwezig. Je mag hooguit één bijeenkomst missen – two strikes is out –, maar je mag nooit een deadline missen voor het inleveren van je pagina’s. We zijn streng, maar dat is de stok achter de deur die veel auteurs nodig hebben.

Schrijven is doorzetten

Een boek schrijven is – alle mooie verhalen over inspiratie ten spijt – vooral een kwestie van doorzetten. Veel schrijvers blijven steken bij het eerste hoofdstuk: ze blijven daaraan maar schaven en polijsten en komen niet veel verder met het schrijven van hun boek. Het valt ook niet mee om alleen gedisciplineerd te werken aan je boek. Je snakt als auteur soms naar feedback (ben ik op de goede weg?) en wilt je ervaringen (en frustraties!) delen met lotgenoten.

Selectie

Om te zorgen dat iedereen een vergelijkbaar niveau heeft (zodat iedereen eruit haalt wat erin zit), hanteren we een toelatingstoets. Als je je aanmeldt, vragen we je om je schrijf-cv, een synopsis en een stuk tekst van 3.000 woorden in te sturen dat door de docent beoordeeld wordt. Hier lees je aan welke eisen je tekst en de synopsis moeten voldoen.

Als de docent positief is, dan maken we je aanmelding definitief. 

Details

 • 2 lessen op locatie bij Singel Uitgeverijen
 • 6 online lessen van een dagdeel
 • Videobellen via Zoom
 • Aantal deelnemers: maximaal 7 studenten, minimaal 5
 • kosten: € 1.195,- (geen bijkomende kosten als inschrijfgeld/betalingsregeling is in overleg mogelijk)
 • Inclusief EPUB-pakket Singel Uitgeverijen (o.a. Het schrijven van een roman van Arie Storm en Aanvallend spel van Thomas Rosenboom)
 • Inclusief eindbeoordeling/leesrapport door redacteur

Doe de test en kijk of de meesterproef iets voor jou is.

Referenties

‘De Meesterproef zet je schrijvers-ambities op scherp. Je wordt uitgedaagd het beste uit jezelf te halen.’

Antoinette Kalkman

‘De Meesterproef was een inspirerende en indringende ervaring.’

Inge de Waele

‘De professionele begeleiding in een inspirerende omgeving daagt je uit om het uiterste te geven. Dat krijg je ook terug. Bovendien zit je niet dicht bij het vuur, maar er middenin.’

Casper Soerink

‘De Meesterproef heeft mij nieuwe inzichten en handreikingen gegeven om verder te schrijven.’

Greta Honingh-Pauw

Ik ben door de Meesterproef heel anders gaan schrijven.

Jos Kesselsauteur van Het welgetemperde gemoed

Inspiratie, feedback, nieuwe schrijvers leren kennen en een stok achter de deur: een aanrader voor de gevorderde schrijver die grote stappen wil zetten!

Heleen van den Hoven-Schram
© Copyright Querido Academie 2017 - 2021