Wat is Summer in the City?

Tijdens deze intensieve schrijfweek van de Querido Academie ga je een week lang niets anders doen dan schrijven: schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Elke dag werk je aan je tekst en aan je synopsis en en dan heb je aan het einde van die week een duidelijk idee waar je boek heengaat.

Je krijgt dan nog eens anderhalve maand de tijd om dit uit te werken tot een boekproposal. Dat wordt beoordeeld door een redacteur om te kijken of het in aanmerking komt voor publicatie. We werken daarbij samen met Marianne Schönbach Literary Agency.

Het programma is gebaseerd op de Meesterproef.

Voor wie is Summer in the City?

 • Voor (aspirant-)schrijvers met een concreet boekidee, schrijfervaring … én doorzettingsvermogen.
 • Voor (aspirant-)schrijvers die wel een stok achter de deur kunnen gebruiken om te (gaan) schrijven.
 • Voor (aspirant-)schrijvers die op zoek zijn naar een intensieve en inspirerende invulling van de zomervakantie.

Hoe ziet het programma eruit?

De zomerklas vindt plaats van maandag 19 t/m vrijdag 23 augustus 2024 en wordt gehouden bij Athenaeum Boekhandel aan het Spui, in het hart van Amsterdam.

Het dagprogramma ziet er als volgt uit:

 • 09.30 – 12.30 uur: introductie en start. Bespreking van de ingestuurde stukken en per dag aandacht voor een of meer schrijftechnische onderwerpen tijdens de les van Sophie Zijlstra.
 • 13.30 – 17.00 uur: schrijven, werken aan de synopsis (om 15.00 uur upload je je stukken ter beoordeling voor de docent).

‘s Avonds werk je eventueel verder aan je tekst en synopsis en lees je de stukken voor de volgende dag.

Inclusief…

 • Workshop Onderzoek je eigen werkwijze door auteur Frank Gunning.
 • Een zomerse lunch en een afsluitende borrel op vrijdag.
 • Terugkomdag op vrijdag 18 oktober van 13.30 – 16.00 uur.

Kosten

€ 1.300,- (geen bijkomende kosten als inschrijfgeld)

Eerst even kennismaken?

We zijn benieuwd naar jou en je boekidee! Daarom mag je ons gerust bellen als je vragen hebt, gewoon nieuwsgierig bent of als je preciezer wilt weten wat je tijdens de schrijfweek te wachten staat. Je bereikt Anouk van de Querido Academie op 020 760 72 10 of via info@queridoacademie.nl.

Scroll verder op deze pagina en lees alvast meer over de docent Sophie Zijlstra.

Kan iedereen deelnemen aan de Zomerklas?

Net als bij de Meesterproef hanteren we een toelatingsprocedure. We willen er zeker van zijn dat alle deelnemers aan de Zomerklas ongeveer hetzelfde niveau hebben en we streven naar een optimaal leerrendement.

 • Hier lees je meer over de toelatingseisen.

De Querido Academie Zomerklas in het kort

 • Een intensieve en inspirerende schrijfcursus van 19 t/m 23 augustus.
 • Doel: een boekproposal (eerste hoofdstuk en synopsis).
 • Professionele begeleiding door auteur en schrijfdocent Sophie Zijlstra.
 • Lessen in Athenaeum Boekhandel, hartje Amsterdam.
 • Gerichte feedback van de docent én van de groep.
 • Workshop Onderzoek je eigen werkwijze door auteur Frank Gunning.
 • Groepsgrootte: min. vijf, max. acht deelnemers.
 • Kosten: € 1.300,- (geen bijkomende kosten als inschrijfgeld).

Jouw investering

 • Een week lang alleen maar schrijven, schrijven en nog eens schrijven.
 • Vijf dagen aanwezig zijn bij Boekhandel Athenaeum in Amsterdam.
 • Kosten: € 1.300,- (geen bijkomende kosten als inschrijfgeld).

Nog even geduld…

0Weken0Dagen0Uren0Minuten

Workshop Onderzoek je eigen werkwijze door Frank Gunning

‘Een inspirerende week die mijn skills en potentiële schrijverscarrière een enorme boost heeft gegeven!’

‘Een speedcursus voor schrijvers die klaar zijn voor de sprong naar een eigen boek, zo heb ik de Zomerklas ervaren. Het was een intensieve, pittige week die me heel wat heeft opgeleverd: inzichten, inspiratie en de noodzakelijke stamp onder de kont. Go and write!’

‘Het is goed werken tijdens de zomercursus, de druk op de ketel is hoog. Lekker even niets anders dan schrijven, schrijven, schrijven.’

‘Ik heb veel geleerd over het hele schrijfproces (van begin tot slot)! Zou het niet hebben willen missen. Fijne week.’

‘Het was een interessante, goed gestructureerde week.’

Veel feedback op je manuscript

Elke dag lever je pagina’s voor de volgende bijeenkomst aan bij de docent en je medestudenten. Tijdens de bijeenkomst van de ochterd erop worden alle teksten besproken. Je krijgt feedback van de docent, maar ook van de rest van de groep. En je geeft vanzelfsprekend feedback op de tekst van anderen.

Als je tijd hebt kun je de feedback verwerken, maar je moet door. Met de feedback perfectioneer je je eerste hoofdstuk en je synopsis die we dan tijdens het terugkommoment in oktober met elkaar bespreken. Het definitieve proposal leggen we dan voor aan een redacteur. Je ontvangt een leesrapport en met dat leesrapport kun je de volgende stappen zetten op weg naar je boek. Geeft het leesrapport daarvoor aanleiding, dan brengen we je in contact met Marianne Schönbach Literary Agency.

Contract met jezelf

Je start de week met een kennismaking met de docent en je medeschrijvers. Sophie vertelt je wat je de komende weken kunt verwachten en wat we van jou verwachten: elke dag aanwezig, elke dag een tekst en feedback leveren. Je houdt vervolgens een pitch waarin je aan je collega-schrijvers uitlegt wat het project is waaraan je wilt gaan werken. Je kunt dan ook de punten voorleggen waarover je nog vragen hebt. Bijvoorbeeld: moet ik één of twee hoofdpersonen gebruiken in mijn verhaal? Of: is de plot geloofwaardig?

Aan het einde van deze bijeenkomst leg je deze afspraken en je leerdoelen vast in een contract met jezelf. We zijn streng, maar dat is de stok achter de deur die veel auteurs nodig hebben.

Wie is de docent?

Sophie Zijlstra (1967) is als schrijfdocent al sinds de oprichting verbonden aan de Querido Academie. Ze heeft al vele cursisten begeleid in hun schrijfproces. Sophie studeerde Sinologie en was docent Chinese taal en cultuur.

Ze schreef een pamflet over het onderwijs en debuteerde in 2007 bij uitgeverij Querido met het veelgeprezen Mevrouw Couperus, waarvan vijf drukken verschenen. Daarna volgden het lovend besproken Potifars vrouw en Margot, een opzienbarende roman over het zusje van Anne Frank. In augustus 2020 verscheen Ik, alleen, een koningsdrama dat het eerste deel van een drieluik over het Hollandse koningshuis vormt.

Lees hier meer over Sophie Zijlstra en haar boeken.

Toelatingsprocedure

Net als bij de Meesterproef hanteren we een toelatingsprocedure. We willen er zeker van zijn dat alle deelnemers aan de Zomerklas ongeveer hetzelfde niveau hebben en we streven naar optimaal leerrendement.

We vragen je om de volgende stukken naar ons op te sturen:

 1. Je schrijf-cv (welke schrijfervaring heb je al opgedaan, heb je al gepubliceerd, heb je al cursussen gevolgd, etc.).
 2. De synopsis van je boekidee (met dit idee ga je aan de slag tijdens de Zomerklas).
 3. Leesfragment van 3.000 woorden (zodat de docent een beeld krijgt van jouw schrijven).

Als de docent positief is, dan maken we je aanmelding voor de Zomerklas definitief. Twee weken voor de startdatum hoor je of de Zomerklas definitief door kan gaan, dan ontvang je pas de factuur.

© Copyright Querido Academie 2017 - 2023