Onze docenten

Leer schrijven van schrijvers is ons motto, dus de docenten van de Querido Academie zijn zelf ook auteurs (en redacteuren), in veel gevallen afkomstig van Singel Uitgeverijen.

Ze kennen de praktijk van het boekenvak van binnenuit en nemen die ervaring mee in hun lessen. Maar bovenal zijn het goede schrijfdocenten, bedreven in het overbrengen van hun kennis en in staat een veilige leeromgeving te creëren. Op die manier is het leerrendement optimaal.

We werken volgens het concept ‘blended learning’, een combinatie van het bijwonen van lessen, waarin je contact hebt met de docent en de groep, en zelfstandig schrijven (en leren) in een digitale leeromgeving. Daar kan je je opdrachten maken en uploaden voor de docent; op het moment dat het jou uitkomt en in het tempo dat jou past. Al heb je natuurlijk wel te maken met een deadline…

Manon Duintjer

Manon Duintjer (1969) is van huis uit historica en kan bogen op ruime ervaring in het boekenvak o.a. als redacteur, uitgever, recensent en auteur. In 2011 verscheen bij uitgeverij Ambo/Anthos haar romandebuut De S-machine. Samen met Marlies Visser ontwikkelde zij het filosofiespel Nomizo, waarbij spelers zich in verschillende standpunten leren verplaatsen.

Sinds 2014 doceert Manon met veel plezier creatief schrijven en Storytelling. Bij de Querido Academie geeft zij les aan de Schrijversschool.

Mieke Eerkens

Mieke Eerkens is a Dutch-American writer who grew up between Los Angeles and The Netherlands.  She teaches creative writing online for the University of California Los Angeles Extension Writers’ Program and the Iowa Summer Writing Festival in Iowa City.

At Querido Academie Mieke is instructor for the masterclass Flash Prose.

Tom Hofland

Tom Hofland (1990) debuteerde in maart 2017 bij Querido met zijn lovend ontvangen roman Lyssa: ‘een uitzonderlijk debuut en een ode aan de 19e eeuw’. Kort hierna ontving hij het C.C.S-Crone stipendium, een prijs voor de meest beloftevolle schrijvers uit Utrecht.

Hij geeft schrijflessen bij verschillende culturele instellingen en is sinds 2017 ook docent aan de opleiding die hij zelf in 2014 afronde: writing for performance aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.  Bij de Querido Academie is Tom een van de docenten van de Schrijversschool.

Philip Hopman

Philip Hopman is auteur en illustrator van een groot oeuvre van kinder- en jeugdboeken. Meest bekend zijn zijn tekeningen bij Jubelientje van Hans Hagen en Boer Boris van Ted van Lieshout.

Voor de Querido Academie verzorgt Philip de eendaagse masterclass Illustreren.

Carla de Jong

Carla de Jong studeerde Nederlands en Sociale wetenschappen, voor zij besloot om haar oude schrijversdroom na te jagen. Haar debuutroman In retraite verscheen in 2009. Na een aantal jaren thrillers te hebben geschreven, legt Carla zich sinds 2015 toe op romans. Sindsdien verschenen Nooit meer regen en De Johanssons.

Door haar jarenlange ervaring in het werken met groepen weet Carla de Jong in korte tijd een interactieve, levendige en persoonlijke sfeer te scheppen in haar colleges, waarin zij gul ervaringen, tips en trucs van het schrijversvak deelt. Carla is docent bij zowel de Meesterproef als de Schrijversschool.

Josje Kraamer

Josje Kraamer werkt als acquirerend redacteur voor uitgeverij Querido. Bij de Querido Academie is zij een van de docenten bij de masterclass Corrigeren & Persklaarmaken.

Olga Majeau

Olga Majeau debuteerde in maart 2015 met de familiegeschiedenis Een schitterend isolement. Nog voor verschijning werd het boek verkocht aan het Duitse BTB Random House, en in 2019 volgt de Hongaarse vertaling. In datzelfde jaar wordt haar tweede boek bij Querido verwacht.

Olga werkt als docent Creative Writing aan de HKU. Bij de Querido Academie is ze een van de docenten van de Basis Creatief Schrijven en van de Meesterproef.

Kathy Mathys

Kathy Mathys is schrijfster en literair journaliste. Zij studeerde letteren aan de universiteit Gent. In 2015 publiceerde ze Smaak. Een bitterzoete verkenning. Begin 2018 verschijnt haar debuutroman Verdwaaltijd.

Ze schrijft al ruim tien jaar over Angelsaksische literatuur voor de boekenbijlage van De Standaard en maakte deel uit van de jury’s van de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Zij is een van de acht door het Nederlands Letterenfonds geselecteerde talentvolle debutanten van 2017.

Bij de Querido Academie is Kathy een van de docenten van de Meesterproef.

© foto: Koen Broos

Inge Schouten

Inge Schouten schreef twee romans, De moeder en het meisje en Het avondmaal. Daarnaast schreef ze het schrijfhandboek Van kort verhaal naar roman.

Inge is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (Writing and Education). Zij is docent literaire vorming/creatief schrijven en schrijfcoach. Haar specialiteit is proza en vooral het schaven aan en schrappen in verhalen ‘totdat elk woord op de goede plaats staat en elke zin het juiste suggereert’.

Inge is een van de vaste docenten van de Meesterproef.

Thomas Rosenboom

Thomas Rosenboom is een van Nederlands meest gelauwerde schrijvers. Zijn werk werd onder meer tweemaal bekroond met de Libris Literatuur Prijs, voor Gewassen vlees (1994) en Publieke werken (1999), een unicum in Nederland.

Zijn essays over schrijven en literatuur, gebundeld in Aanvallend spel, zijn vast onderdeel van het lespakket van de Querido Academie.

Thomas Rosenboom geeft masterclasses voor de Querido Academie.

Sophie Zijlstra

Sophie Zijlstra studeerde Chinees, woonde enige tijd in Kaapstad en was reisleidster in het Verre Oosten.

Enkele jaren geleden koos ze definitief voor het schrijven. Haar laatste roman, De verlossing van Liesbeth Bede, verscheen in september 2016 bij uitgeverij Querido.

Sophie is een van de docenten van de Meesterproef en van de Schrijversschool.

Rob Zweedijk

Rob Zweedijk is acquirerend redacteur bij uitgeverij Athenaeum—Polak & Van Gennep. Hij geeft sinds 2014 de masterclass Corrigeren en Persklaarmaken bij de Querido Academie.

© Copyright Querido Academie 2017 - 2018