Onze docenten

Leer schrijven van schrijvers is ons motto, dus de docenten van de Querido Academie zijn zelf ook auteurs (en redacteuren), in veel gevallen afkomstig van Singel Uitgeverijen.

Ze kennen de praktijk van het boekenvak van binnenuit en nemen die ervaring mee in hun lessen. Maar bovenal zijn het goede schrijfdocenten, bedreven in het overbrengen van hun kennis en in staat een veilige leeromgeving te creëren. Op die manier is het leerrendement optimaal.

We werken volgens het concept ‘blended learning’, een combinatie van het bijwonen van lessen, waarin je contact hebt met de docent en de groep, en zelfstandig schrijven (en leren) in een digitale leeromgeving. Daar kan je je opdrachten maken en uploaden voor de docent; op het moment dat het jou uitkomt en in het tempo dat jou past. Al heb je natuurlijk wel te maken met een deadline…

Sophie Zijlstra

Sophie Zijlstra studeerde Chinees, woonde enige tijd in Kaapstad en was reisleidster in het Verre Oosten.

Enkele jaren geleden koos ze definitief voor het schrijven. Haar laatste roman, De verlossing van Liesbeth Bede, verscheen in september 2016 bij uitgeverij Querido.

Sophie is een van de docenten van de Meesterproef en van de Schrijversschool.

Olga Majeau

Olga Majeau debuteerde in maart 2015 met de familiegeschiedenis Een schitterend isolement. Nog voor verschijning werd het boek verkocht aan het Duitse BTB Random House, en in 2019 volgt de Hongaarse vertaling. In datzelfde jaar wordt haar tweede boek bij Querido verwacht.

Olga werkt als docent Creative Writing aan de HKU. Bij de Querido Academie is ze een van de docenten van de Basis Creatief Schrijven en van de Meesterproef.

Carla de Jong

Carla de Jong studeerde Nederlands en Sociale wetenschappen, voor zij besloot om haar oude schrijversdroom na te jagen. Haar debuutroman In retraite verscheen in 2009. Na een aantal jaren thrillers te hebben geschreven, legt Carla zich sinds 2015 toe op romans. Sindsdien verschenen Nooit meer regen en De Johanssons.

Door haar jarenlange ervaring in het werken met groepen weet Carla de Jong in korte tijd een interactieve, levendige en persoonlijke sfeer te scheppen in haar colleges, waarin zij gul ervaringen, tips en trucs van het schrijversvak deelt. Carla is docent bij zowel de Meesterproef als de basiscursussen.

Manon Duintjer

Manon Duintjer (1969) is van huis uit historica en kan bogen op ruime ervaring in het boekenvak o.a. als redacteur, uitgever, recensent en auteur. In 2011 verscheen bij uitgeverij Ambo/Anthos haar romandebuut De S-machine. Samen met Marlies Visser ontwikkelde zij het filosofiespel Nomizo, waarbij spelers zich in verschillende standpunten leren verplaatsen.

Sinds 2014 doceert Manon met veel plezier creatief schrijven en Storytelling. Bij de Querido Academie werkte ze mee aan de ontwikkeling van het lesmateriaal.

Rebekka Bremmer

Rebekka Bremmer (1977) studeerde Moderne Westerse Letterkunde en Latijns-Amerikaanse Literaire Studies aan de Universiteit Utrecht, waar ze afstudeerde op de romans van Javier Marías. Haar eigen romans Eb, De evolutie van een huwelijk en De maan danst op het erf van de doden zijn uitgegeven door Querido. Ze doceerde Fictie Schrijven aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en werkt als redacteur en vertaler. Naast boeken houdt ze ook erg van theater en paardrijden.

Bij de Querido Academie geeft ze de cursus Basis Creatief Schrijven 2.

Steffie van den Oord

Steffie van den Oord (1970) studeerde geschiedenis en werkte bij de VPRO-radio. Haar bestseller Eeuwelingen werd zestien keer herdrukt.
Daarnaast publiceerde ze de zeer succesvolle boeken Liefde in oorlogstijd en De vrouw met de bijl. Haar recentste boek is
Honkvast. Van oude huizen, de mensen die blijven.

Bij de Querido Academie geeft ze de cursus Basis Creatief Schrijven 1.

Foto: © Rob Alving

Arthur Umbgrove

Arthur Umbgrove (1964) speelde een aantal jaren bij Comedytrain. In 2006 verscheen zijn debuutroman Midden op de weg zo hard mogelijk, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs; de Selexyz Debuutprijs en werd bekroond met de LiBra debutantenprijs. Van zijn hand verschenen de veelgeprezen romans De hartslag van de aarde (2008), Hotel Sofia (2012) en Paradise Village (2015). Wat we weten (2017), Arthurs laatste roman, is een liefdevol portret van drie broers uit Aleppo en tegelijkertijd een cynisch verslag van een onmogelijk asielbeleid.

Bij de Querido Academie geeft hij de cursus Basis Creatief Schrijven 1.

Josephine Rombouts

Josephine Rombouts studeerde kunstgeschiedenis en Nederlands. Ze woonde vijf jaar met haar gezin in de Schotse Hooglanden, waar ze achtereenvolgens huishoudster, personal assistant en manager was op een kasteel.

Eerder verschenen haar bestsellers Cliffrock Castle, Terug naar Cliffrock Castle en De weg naar Cliffrock Castle. Van deze serie zijn in totaal 75.000 exemplaren verkocht. Josephine geeft de beginnerscursus Basis Creatief Schrijven 1.

Jente Jong

Jente Jong (1985) is een activistische betrokken theatermaker, toneel- en romanschrijver. In 2006 studeerde ze af aan de Theater Academie in Amsterdam en sindsdien maakt ze zelf theatervoorstellingen en speelt ze bij gezelschappen. In 2017 debuteerde ze met de roman Het intieme vreemde bij Uitgeverij Querido.
Op dit moment werkt ze aan haar tweede roman, die (naar alle waarschijnlijkheid) uitkomt in de lente van 2020. Ook schreef ze onlangs twee toneelteksten, voor onder andere de Toneelmakerij.

Jente heeft jarenlange ervaring met het docentschap, bij de Querido Academie is Jente een van de docenten van Basis Creatief Schrijven 1

Frank Gunning

Frank Gunning begon zijn artistieke carrière als toneel- en hoorspelschrijver, cabaretier en regisseur. Uiteindelijk won het schrijven het van het podium. In zijn atelier in de Pijp begeleidt hij schrijvers en aspirant-schrijvers. Vanuit zijn ervaring als schrijver, locatietheatermaker en artistiek producent ontwikkelde hij de Chaos-methode, waarmee hij schrijvers en makers helpt in het opbouwen van een vruchtbare schrijvers- of makerspraktijk.

Bij Querido verschenen zijn romans Meisje van glas en Schuilplaatsen van Woody Gardiner. Hij is huisschrijver van TG Habitat X en werkt momenteel aan zijn derde roman en aan zijn Chaos Academie.

Bij de Querido academie geeft hij de workshop Laat je creativiteit voor je werken!

Kathy Mathys

Kathy Mathys is schrijfster en literair journaliste. Zij studeerde letteren aan de universiteit Gent. In 2015 publiceerde ze Smaak. Een bitterzoete verkenning. Begin 2018 verschijnt haar debuutroman Verdwaaltijd.

Ze schrijft al ruim tien jaar over Angelsaksische literatuur voor de boekenbijlage van De Standaard en maakte deel uit van de jury’s van de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Zij is een van de acht door het Nederlands Letterenfonds geselecteerde talentvolle debutanten van 2017.

Bij de Querido Academie is Kathy een van de docenten van de Meesterproef.

© foto: Koen Broos

Rob Zweedijk

Rob Zweedijk is acquirerend redacteur bij uitgeverij Athenaeum—Polak & Van Gennep. Hij geeft sinds 2014 de masterclass Corrigeren en Persklaarmaken bij de Querido Academie.

Josje Kraamer

Josje Kraamer werkt als acquirerend redacteur voor uitgeverij Querido. Bij de Querido Academie is zij een van de docenten bij de masterclass Corrigeren & Persklaarmaken.

© Copyright Querido Academie 2017 - 2023