Hoe schrijf je een boek?

Bij de Querido Academie krijgen we vaak de vraag: ‘hoe schrijf ik een boek?’. Wij denken daar inmiddels zoveel verstand van te hebben, dat we je daar wel een antwoord op kunnen geven.

Querido Academie

 • Querido Academie Schrijversschool
 • Basis Creatief Schrijven 1 + 2
 • Querido Academie Meesterproef
 • Querido Academie Masterclasses

Singel Uitgeverijen

De Querido Academie is onderdeel van Singel Uitgeverijen, een groep van toonaangevende Nederlandse literaire uitgeverijen. Daaronder valt niet alleen de naamgever van de Querido Academie, uitgeverij E.M. Querido die al meer dan 100 jaar literatuur uitgeeft, maar ook bekende uitgeverijen als De Geus en de Arbeiderspers .

De uitgeverijen van Singel Uitgeverijen geven samen de boeken uit van meer dan 500 auteurs uit Nederland, Vlaanderen en rest van de wereld en bij elkaar hebben die auteurs een schat aan ervaring met en kennis van het schrijven van verhalen. Al die kennis en ervaring willen we delen met potentiële auteurs en zo is in 2014 de Querido Academie opgezet met als motto ‘Schrijven leer je van schrijvers’. Wij weten dus waarover we het hebben…

Singel Uitgeverijen bestaat uit

 • Athenaeum
 • De Arbeiderspers
 • De Geus
 • Nijgh en Van Ditmar
 • Querido
 • Querido Kinderboeken
 • Uitgeverij Q

Het verhaal

Alles begint met een verhaal: zonder goed verhaal kan je geen goed boek schrijven. Maar waar haal je een verhaal vandaan? Daarvoor zal je toch echt bij je fantasie te rade moeten gaan. Een goed verhaal hoeft namelijk helemaal niet waargebeurd te zijn – sterker nog: Gerard Reve zei: ‘waargebeurd is geen excuus’. Het verhaal moet zo overtuigend zijn opgeschreven dat de lezer erin mee kan gaan, of het nu waargebeurd is of niet.

Je kunt natuurlijk putten uit de werkelijkheid van je eigen levensverhaal of een familieverhaal, maar bedenk: het feit dat het jouw eigen belevenissen en wederwaardigheden zijn – hoe aangrijpend of avontuurlijk ook – is voor de lezer niet perse voldoende. Jouw verhaal zal hoe dan ook hem of haar moeten verleiden om met jou mee op reis te gaan. Zelfs bij het schrijven van een familiegeschiedenis of historische roman zul je je fantasie nodig hebben om de gaten – die er altijd zullen zijn – op een voor de lezer aannemelijke manier op te vullen.

Je verhaal opschrijven

Als je een idee hebt voor een goed verhaal, dan is het daarmee nog niet meteen een boek. Je zult het eerst moeten opschrijven. Daar zit nou net onze expertise: wij van de Querido Academie weten als geen ander hoe je een verhaal goed opschrijft, hoe je je verhaal vormgeeft. Als onderdeel van een groep literaire uitgeverijen hebben wij als geen ander de kennis en expertise hiervoor in huis.

Veel mensen denken dat je schrijven niet kunt leren, dat het een kwestie van talent en inspiratie is: als je dat hebt, dan gaat het vanzelf. Niets is minder waar: schrijven is in de eerste plaats een ambacht, net als veel kunstvormen. ‘Inspiration is for amateurs, the rest of us just show up and get to work’, zei de Amerikaanse schilder en fotograaf Chuck Close. Je wordt beter in schrijven als je het meer en vaker doet: meters maken, vlieguren, hoe je het ook wilt noemen, dat is belanrijk als je een boek wil schrijven. En als je dat dan doet, zal je merken dat je er beter in wordt en dat het je makkelijker afgaat. Of alvast iets minder moeilijk. En bedenk: Rembrandt is ook niet meteen met de Nachtwacht begonnen.

Querido Academie Schrijversschool: Iedereen kan schrijven

Bij de Querido Academie Schrijversschool leren we je de basisbeginselen van creatief schrijven en het ambacht schrijven. De schrijfcursus – zelf spreken we liever van opleiding – van de Schrijversschool begint daarom met schrijven, veel schrijven. Alle schrijfoefeningen en instructies zijn erop gericht om jouw gereedschapskist te vullen en je te laten ontdekken wat voor schrijver jij bent. Daarnaast komen elementaire zaken aan de orde als: welk perspectief kies je – de ik-persoon of juist een alwetende verteller – , wat is de structuur van je verhaal, hoe schrijf je een goede dialoog en welke ontwikkeling maakt je hoofdpersoon door. Allemaal vragen waar je je als schrijver een antwoord op zult moeten hebben.

De kennis en ervaring die je in het eerste semester opdoet, ga je vervolgens in het tweede semester toepassen op je eigen project. Dan maak je de keuze of je een roman gaat schrijven, een kinderboek of toch liever een thriller of de geschiedenis van je familie. Al schrijvend ga je van start met je eigen verhaal. Aan het einde van het tweede semester – en het einde van de opleiding – heb je een kort verhaal van 1500 woorden, een heel tastbaar resultaat, waarin – als het goed is – alles terugkomt wat je dat jaar geleerd hebt.

Blended learning: het beste van twee werelden

Schrijven kan een hele eenzame bezigheid zijn, maar met de begeleiding vanuit de Querido Academie sta je er niet alleen voor. Je werkt in kleine groepen (van maximaal 10 studenten) onder leiding van een schrijfdocent. Eenmaal per maand kom je met je groep bij elkaar en dan bespreekt de docent de theorie en de gemaakte oefeningen. Je werkt ook – alleen of in groepjes – aan schrijfopdrachten die direct besproken worden. Eenmaal thuis werk je verder in de elektronische leeromgeving die we voor je hebben ingericht. Daar maak je je opdrachten, waarvan je een deel inlevert bij de docent en een deel bij je medestudenten. Want het is onze overtuiging dat je niet alleen leert van de docent, maar ook van je medestudenten, van elkaar. Dat concept van klassikale lessen en leren op afstand (blended learning) combineert het beste van twee werelden: directe feedback van de docenten en je medestudenten tijdens de lessen èn werken op het moment dat het jou het beste uitkomt in de elektronische leeromgeving.

De Querido Academie heeft uitstekende schrijfdocenten die niet alleen goed zijn in het overbrengen hun kennis, maar ook kunnen putten uit hun eigen ervaring. Alle docenten van de Querido Academie hebben zelf een of meer boeken gepubliceerd en weten dus waarover ze praten.

De uitgeverijen van Singel Uitgeverijen delen een pand in hartje Amsterdam en daar vinden de lessen van de Querido Academie plaats. Je kunt je voorstellen dat dat een inspirerende omgeving is om aan je boek te werken.

Querido Academie Schrijversschool

 • kleine groepen met gerichte aandacht van de docent
 • ervaren docenten die zelf ook auteur zijn
 • lessen in de uitgeverij
 • blended learning: schrijven wanneer het jou uitkomt

Op weg naar de publicatie van je boek: de Querido Academie Meesterproef

Als je de Querido Academie Schrijversschool hebt afgerond ben je natuurlijk nog niet klaar. Je hebt de tools en de kennis om een boek te schrijven, je hebt bewezen dat je een kort verhaal(of eerste hoofdstuk) kan schrijven en je bent eigenlijk wel klaar voor het ‘echte werk’. Dan komt het aan op doorzettingsvermogen, want dat is – alle mooie verhalen over inspiratie ten spijt – het wezen van schrijven. Auteur Arie Storm formuleert het als volgt: ‘lets niet afmaken is erger dan het slecht afmaken.’ Dus het devies is gaan zitten, schrijven en doorgaan.

Het is onze ervaring dat veel schrijvers daar niet aan toekomen. Ze blijven dan steken bij het eerste hoofdstuk en komen niet veel verder met hun boek. Het valt ook niet mee om alleen op je spreekwoordelijke zolderkamertje gedisciplineerd te werken aan je boek. Je snakt als auteur soms naar feedback (‘Ben ik op de goede weg?’) en wilt je ervaringen (en frustraties!) delen met lotgenoten.

Om die reden heeft de Querido Academie in 2016 de Querido Academie Meesterproef geïntroduceerd: in 8 stappen naar je manuscript. Met een groep van maximaal 8 studenten werk je vier maanden lang keihard aan jouw manuscript. Voorafgaand aan elke bijeenkomst moet je een stuk tekst inleveren dat dan vervolgens besproken wordt door de docent en je medestudenten. Doordat je elke keer een nieuw stuk tekst moet inleveren, dwingen we je je blokkade te doorbreken en maak je de benodigde meters voor je boek.

Aan het einde van de Meesterproef heb je dan als het goed is een flink stuk van je manuscript in handen en kan je zelfstandig verder.

Tijdens de Meesterproef introduceren we je ook in het boekenvak. Zo krijg je een gastcollege van een auteur en legt een redacteur van een van de uitgeverijen met wie we samenwerken uit hoe een boek gepubliceerd wordt en hoe het boekenvak werkt.

Beoordeling van je manuscript

Je manuscript wordt beoordeeld door een externe redacteur. Je ontvangt een leesrapport en met dat leesrapport kun je de volgende stappen zetten op weg naar je boek. Ook wordt er gekeken of je manuscript in aanmerking komt voor publicatie. We werken daarin samen met Marianne Schönbach Literary Agency. Manuscripten met potentie leggen wij aan dit agentschap voor.

Querido Academie Masterclasses

Daarnaast biedt de Querido Academie ook Masterclasses aan voor gevorderde auteurs. Die Masterclasses worden gegeven door auteurs die verbonden zijn aan een van de Singel Uitgeverijen. Ze gaan over onderwerpen waar veel auteurs mee worstelen. Zo geeft Thomas Rosenboom een masterclass over verhaalstructuur, illustrator Philip Hopman over het illustreren van kinderboeken en Anne Vegter over het lezen van gedichten.

In kleine groepen heb je de gelegenheid om met de “meester” zelf in gesprek te gaan, waarbij er vanzelfsprekend ook ruimte is voor jouw vragen.

Querido Academie Masterclasses

 • topdocenten die zelf auteur zijn
 • kleine groepen met gerichte aandacht van de docent voor jouw problemen
 • lessen in de uitgeverij