Stoomcursus Poëzie?

Elke dichter heeft precies hetzelfde probleem, of hij nu net de P.C. Hooftprijs in de wacht heeft gesleept of met trillende vingers begint aan zijn eerste liefdesvers voor een ongenaakbare klasgenote: hoe maak ik iets uit niets? Ofwel: hoe kom ik van een leeg vel papier (of een strak wit beeldscherm) tot een nieuw gedicht? En, als dat eenmaal is gelukt: hoe maak je van die eerste versie dan een eindversie? En, in het verlengde van die eindversie: hoe krijg ik het op de beste manier de wereld in?

Deze tweedaagse Stoomcursus Poëzie is een lifehack voor dichters en zij die dat willen worden. In twee zaterdagen leer je alles wat Ingmar Heytze weet over dichten, beginnen, vastlopen, weer op gang komen, redigeren en voordragen. Hij leert je hoe je een gedicht in opdracht naar je hand kunt zetten, hoe je zo voordraagt dat mensen aan je lippen hangen. Je leert hoe je overal en altijd een gedicht kan beginnen, ook – juist! – als je denkt dat je aan totale ideeënarmoede lijdt. Je leert kijken, werken en denken als een dichter.

Je schrijft tijdens de cursus nieuw werk, krijgt feedback van de docent Ingmar Heytze en je medecursisten en leert werk van anderen te redigeren. Na afloop heb je nieuw werk in handen én een sterk gegroeid bewustzijn van wat je als dichter doet. En kan jij je verder ontwikkelen.

De Stoomcursus Poëzie in het kort

  • een intensieve schrijfcursus van twee dagen
  • professionele begeleiding door docent Ingmar Heytze
  • gerichte feedback van de docent én van de groep
  • lessen in hartje Amsterdam

Jouw investering

  • twee dagen geconcentreerd poëzie maken
  • kosten: € 295,- (geen bijkomende kosten als inschrijfgeld)

De praktische details

Data: zaterdag 13 en 20 april 2024, van 10.30 – 17.00 uur, incl. lunch.
Locatie: Athenaeum Boekhandel, Spui 14-16, Amsterdam
Docent: Ingmar Heytze
Kosten: € 295,- inclusief lunch
Werkvorm: groepsles, doorgaans klassikaal, af en toe gesplitst in groepjes.
Minimum aantal deelnemers: 10

Over de docent Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) is een van de bekendste dichters en poëzie-performers van Nederland. Als columnist, essayist en dichter werkte hij onder meer voor Onze Taal, NRC, Trouw, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad. Solo of met zijn band Asfaltfeeën trad hij op van studentenhuiskamers tot Lowlands en alles daartussenin, waaronder zeven edities van de Nacht van de Poëzie. Zijn poëziecursussen bij het ILFU te Utrecht zijn al zeven jaar achter elkaar uitverkocht – tijd om te kijken hoe het in Amsterdam gaat.

‘Ingmar Heytze is in zijn eentje The Beatles van de Nederlandse poëzie.’
Joost Zwagerman

© Copyright Querido Academie 2017 - 2023