Familie-opstelling

Wel eens gehoord van een familie-opstelling? Het is een veel gebruikte manier om onbewuste patronen in een familie naar voren te brengen. Een familieopstelling werkt als volgt: degene met een vraag plaatst – op intuïtie – representanten voor leden uit zijn (of haar) familie in de trainingsruimte. Die opstelling maakt patronen zichtbaar die zich in een familiesysteem voordoen en maakt duidelijk waarom mensen een bepaalde positie in hun familiesysteem hebben ingenomen: waarom handelen ze zoals ze handelen. Wat zich in het familiesysteem afspeelt, laat zichzelf zien in de opstelling. Dat geeft veel informatie over hoe iemand elke dag zijn eigen patronen meeneemt naar zijn privé-en werksituatie.

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor gevorderde schrijvers die hun personages willen uitdiepen. De personages en het conflict van je verhaal moeten al uitgewerkt zijn, anders heeft deelname geen zin.

Wil je je inschrijven?

Om deel te kunnen nemen aan deze workshop, ontvangen we graag ter toelating een ingevuld synopsisformulier van je verhaal. Het formulier kan je na je aanmelding mailen naar info@queridoacademie.nl.
Oud-deelnemers aan de Meesterproef hebben voorrang: zij krijgen met voorrang de gelegenheid om zich in te schrijven.
Na toelating ontvang je een uitnodiging om de workshop bij te wonen.

Geef je personages meer diepgang met de workshop Personage-opstelling

In deze workshop Personage-opstelling maken we gebruik van de techniek van de familie-opstelling, maar nu staan de personages uit jouw eigen boek centraal. We gaan op dezelfde manier als in een familie-opstelling kijken waar je jouw karakters (nog) kunt verdiepen, wat het wezenlijke conflict in je boek is en hoe de personages uit je boek zich tot elkaar verhouden. Door een personage-opstelling krijg je inzicht in je personages en leg je verbanden. Het is een verrassende en intensieve manier om je personages te verdiepen en je verhaal verder te brengen.

Wat leer je?

Na afloop van deze workshop…
– heb je op een speelse manier antwoord gekregen op vragen rondom het centrale conflict in je boek;
– zie je patronen die bij je personages spelen, waar je je eerder niet bewust van was;
– en daarmee kan je je personages meer diepgang geven en
– kun je met deze inzichten verder schrijven aan je boek.

De praktische details

Deze workshop is bedoeld voor vier deelnemers die ieder 45 minuten de ruimte krijgen om hun personages uit hun boek op te stellen.
Kosten: € 350,- (oud-deelnemers aan de Meesterproef betalen € 300,-)
Datum en tijd: wordt nog bekendgemaakt
Locatie: Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, Amsterdam.

Heb je eerder de Meesterproef gevolgd en wil je je inschrijven? Stuur dan een mailtje naar anouk@queridoacademie.nl.

Wie zijn de docenten?

Deze workshop wordt gegeven door systemisch coach en auteur Rick Willemsen en auteur en docent aan de Querido Academie Rebekka Bremmer. Rick begeleidt de opstelling en Rebekka helpt je de resultaten te vertalen naar jouw boek. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een rol spelen in de personage-opstelling van de andere deelnemers.

Hoe een personage-opstelling het verhaal verder heeft geholpen: een casus

Een auteur was bezig aan een roman die gaat over een meisje dat toenadering zoekt tot haar vader die haar in de steek heeft gelaten. Haar conflict is duidelijk: ze wil haar moeder geen pijn doen door weer contact te zoeken met de man die hen verliet, maar wel wil ze weten wie haar vader is. Ze heeft ook een oudere broer, maar welke rol hij speelt in het verhaal kreeg de auteur niet helder: daar liep zijn verhaal vast.

In een personage-opstelling plaatste de auteur de vader, de dochter en de broer in de ruimte. De trainer stelde vragen: Waar staat de broer? Staat hij tussen de dochter en de vader en verspert hij op die manier de weg waardoor de vader nauwelijks nog zichtbaar is? Staat hij vlak achter de dochter zodat hij haar kan opvangen wanneer ze valt? Of staat hij op afstand, misschien niet eens met zijn gezicht naar hen toe? Door de verhoudingen fysiek te maken kreeg de auteur inzicht in de emoties en gedachten van de personages. En dat hielp hem verder met de verhaallijn van zijn boek.

Dit is maar één voorbeeld, waar je als auteur de relatie tussen mensen kan onderzoeken. Je kan ook de relatie onderzoeken tussen je personage en een emotie of een maatschappelijk fenomeen. Hoe verhoudt je personage zich bijvoorbeeld tot hoop? Of tot cocaïne? Welke rol speelt klimaatverandering in het verhaal? Ook dat kan je tot verrassende inzichten brengen.

© Copyright Querido Academie 2017 - 2023