Querido Academie Meesterproef: voor de gevorderde auteur

Schrijven is doorzetten

Een boek schrijven is – alle mooie verhalen over inspiratie ten spijt – vooral een kwestie van doorzetten. Veel schrijvers blijven steken bij het eerste hoofdstuk: ze blijven daaraan maar schaven en polijsten en komen niet veel verder met het schrijven van hun boek. Het valt ook niet mee om alleen gedisciplineerd te werken aan je boek. Je snakt als auteur soms naar feedback (ben ik op de goede weg?) en wilt je ervaringen (en frustraties!) delen met lotgenoten.

De Meesterproef

De Meesterproef van de Querido Academie is een schrijfcursus in Amsterdam voor gevorderden waarin je vier maanden niets anders gaat doen dan je boek schrijven: schrijven en nog eens schrijven. Elke dag minstens een pagina, twintig pagina’s per twee weken en dan heb je na acht bijeenkomsten een manuscript in handen van 140 pagina’s.

Hogedrukpan

We stoppen je in deze cursus schrijven – met maximaal zeven andere auteurs – als het ware in een hogedrukpan.

Onder begeleiding van een deskundige docent werk je in 8 stappen naar je manuscript. Na afloop van de Meesterproef perfectioneer je je eerste hoofdstuk voor publicatie. Dat eerste hoofdstuk wordt dan samen met de synopsis van je boekproject beoordeeld door een redacteur om te kijken of het in aanmerking komt voor publicatie. Je ontvangt hiervan in ieder geval een leesrapport.

Iets voor jou?

Loop je al tijden rond met een plan voor een geweldig verhaal, maar mis je de stok achter de deur om het op te schrijven? Doe dan de test en kijk of de Meesterproef geschikt is voor jou en je boekproject.

In het kort

 • een intensieve schrijfcursus met professionele begeleiding door een schrijfdocent
 • gerichte feedback van de docent én van de groep
 • gastcolleges door professionals uit de uitgeverij
 • lessen in de uitgeverij, in Amsterdam, het hart van het boekenvak
 • beoordeling eerste hoofdstuk en leesrapport

Jouw investering

 • 4 maanden schrijven, schrijven en nog eens schrijven
 • 8 bijeenkomsten van een dagdeel op de uitgeverij in Amsterdam
 • kosten: € 1.350 (4 maandelijkse termijnen van € 337,50) of € 1.295 ineens

Veel feedback op je manuscript

Een week voor de volgende bijeenkomst lever je pagina’s aan bij de docent en je medestudenten. Tijdens de bijeenkomst worden alle teksten besproken. Je krijgt feedback van de docent, maar ook van de rest van de groep. En je geeft vanzelfsprekend feedback op de tekst van anderen.

Als je tijd hebt, kun je de feedback verwerken, maar je bent intussen al weer bezig met de volgende twintig pagina’s. Je moet door, dat is de afspraak. Na de achtste bijeenkomst van deze schrijfcursus heb je op die manier ongeveer 140 pagina’s van jouw manuscript in handen en een schat aan feedback. Met de feedback perfectioneer je je eerste hoofdstuk, dat we dan voorleggen aan een redacteur. Je ontvangt een leesrapport en met dat leesrapport kan je de volgende stappen zetten op weg naar je boek.

Contract met jezelf

Je start deze cursus schrijven met een bijeenkomst waarin je kennismaakt met je docent en met je mede-schrijvers.  De docent vertelt je wat je de komende weken kunt verwachten. Je houdt vervolgens een pitch waarin je aan je collega-schrijvers uitlegt wat het project is waaraan je wilt gaan werken. Je kunt daar ook de punten voorleggen waarover je nog vragen hebt. Bijvoorbeeld: moet ik één of twee hoofdpersonen gebruiken in mijn verhaal? Of: is de plot geloofwaardig?

Aan het einde van deze bijeenkomst leg je de afspraken vast in een contract met jezelf: elke twee weken lever je maximaal 20 pagina’s (6.000 woorden) aan, en elke bijeenkomst ben je aanwezig. Je mag hooguit één bijeenkomst missen – two strikes is out –, maar je mag nooit een deadline missen voor het inleveren van je pagina’s. We zijn streng, maar dat is de stok achter de deur die veel auteurs nodig hebben.

Gastdocenten:

marketingspecialist en een uitgever

Tijdens deze cursus schrijven krijg je niet alleen feedback van je docent en medestudenten, maar ook les van een aantal gastdocenten. Een marketingspecialist van Singel Uitgeverijen vertelt je alles over wat een uitgeverij doet om je boek te promoten en hoe je eventueel zelf je boek zou kunnen uitgeven. Ook komen de voor- en nadelen van self-publishing aan bod. Daarnaast maak je kennis met een redacteur van Singel Uitgeverijen die over de uitgeverij vertelt: hoe is het om als auteur een boek te publiceren? En waar let een redacteur op bij het acquireren en redigeren van een manuscript?

Selectie

Om te zorgen dat iedereen een vergelijkbaar niveau heeft (zodat iedereen eruit haalt wat erin zit), hanteren we een toelatingstoets. Als je je aanmeldt, vragen we je om je schrijf-cv, een synopsis en om een stuk tekst van 3.000 woorden in te sturen dat door de docent beoordeeld wordt. Hier lees je aan welke eisen je tekst en de synopsis moeten voldoen.

Als de docent positief is, dan maken we je aanmelding definitief. 

Details

 • 8 bijeenkomsten van een dagdeel
 • Locatie: Querido Academie, Weteringschans 259, Amsterdam
 • Aantal deelnemers: maximaal 8 studenten, minimaal 6
 • Betaling: €1.350,-  in 4 termijnen van €337,50; of €1.295 in één keer.

Startdatum

  • Vrijdag 20 april van 10.00 – 13.00 uur, docent Sophie Zijlstra, Querido Academie, Amsterdam

  (Overige data: 4 mei, 18 mei, 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13 juli en 7 september)

Iedere maand start wel een groep van de Meesterproef. We zijn continu bezig nieuwe groepen in te plannen. Houd dus de site in de gaten of abonneer je op onze Nieuwsbrief.

Startdatum Meesterproef Antwerpen

 • 18 mei, 13.30 – 16.30 uur, docent Kathy Mathys, Permeke Bibliotheek, Antwerpen.

(Overige data: 1 juni, 15 juni, 29 juni, 7 september, 21 september, 5 oktober, 19 oktober)

Inclusief

 • Boekenpakket Singel Uitgeverijen (o.a. Het schrijven van een roman van Arie Storm en Aanvallend spel van Thomas Rosenboom)
 • Beoordeling manuscript in wording door docent
 • Eindbeoordeling/leesrapport door redacteur

Referenties

“De Meesterproef zet je schrijvers-ambities op scherp. Je wordt uitgedaagd het beste uit jezelf te halen.”

Antoinette Kalkman

“De Meesterproef was een inspirerende en indringende ervaring.”

Inge de Waele

Doe de test en kijk of de meesterproef iets voor jou is.

© Copyright Querido Academie 2017