#ikschrijfthuis

#ikschrijfthuis is de volledig online introductiecursus creatief schrijven van de Querido Academie. We combineren videolessen op een vast moment in combinatie met werken in een digitale leeromgeving.

Het maakt niet uit waar je woont: je kunt gewoon van achter je computer deelnemen aan de lessen. Het huiswerk maak je in de speciaal daarvoor ingerichte digitale leeromgeving. De vaste lesmomenten geven de nodige structuur, de digitale leeromgeving de vrijheid voor het creatieve proces.

Startmoment november 2023: maandag 13 november van 19.30 – 21.30 uur
Overige data: dinsdag 21 (let op) & maandag 27 november, en de maandagen 4, 11 en 18 december.
Docent: Jente Jong
Prijs: € 350,00

Startmoment januari 2024: maandag 22 januari van 19.30 – 21.30 uur
Overige data: maandag 29 januari en 5 & 12 & 19 & 26 februari.
Docent: Jente Jong
Prijs: € 350,00

Proefles: maandag 8 januari van 19.30 – 20.30 uur via Zoom, € 10,-

Startmoment maart 2024: maandag 4 maart van 19.30 – 21.30 uur
Overige data: maandag 11 & 18 & 25 maart en 1 & 8 april.
Docent: Jente Jong
Prijs: € 350,00

Proefles: dinsdag 20 februari van 19.30 – 20.30 uur via Zoom, € 10,-

Online schrijven

In deze online cursus leren we je de bouwstenen en principes van een goed verhaal en vullen we als het ware je gereedschapskist als auteur. Je schrijfwerk wordt door de docent en je medecursisten van feedback voorzien. Aan het eind van de cursus heb je naast een hele hoop schrijfervaring ook je eigen korte verhaal op zak.

De cursus is voor iedereen toegankelijk en er zijn geen toelatingseisen. Wel wordt er verwacht dat je een behoorlijke beheersing van de Nederlandse taal hebt en met een computer (en webcam) uit de voeten kunt. Schrijfervaring is geen vereiste. Zolang je maar gemotiveerd bent om veel schrijfuren te gaan maken!

Online-proefles

Kom je met ons kennismaken? Tijdens de proefles doe je mee met een schrijfopdracht, deel je je tekst met je medecursisten (als je dat wil) en krijg je feedback, en kun je al je vragen stellen over de cursus.

Datum en tijd: maandag 8 januari van 19.30 – 20.30 uur
Docent:
Jente Jong
Via:
Zoom
Kosten:
10,- (bij inschrijving in mindering gebracht op het cursusbedrag)

In het kort

 • voor wie schrijfambitie heeft, maar nog geen ervaring
 • een introductiecursus van 6 bijeenkomsten waarin je de basisvaardigheden en technieken van je schrijverschap onder de knie krijgt.
 • je leert in een unieke combinatie van online lessen en zelfstandig werken in een digitale leeromgeving
 • je werkt in kleine groepen (max. 10 studenten), dus je krijgt gerichte aandacht en feedback
 • je werkt vanuit huis en kunt zo je reistijd besteden aan schrijven

#ikschrijfthuis

 • 6 lessen van 2 uur, iedere week op een vast tijdstip
 • inclusief reader met schrijftheorie (e-book)
 • online lessen via Zoom
 • tijdsinvestering ca. 4 uur per week
 • kosten: € 350,00 inclusief reader en e-books, exclusief overige literatuur
 • geen inschrijfkosten of examengeld

Schrijven in een groep

Je werkt in en met een groep studenten met wie je vijf weken lang digitaal optrekt. De online samenwerking met de groep biedt je een dubbel leerrendement want je leert niet alleen van de docent, maar ook van je medestudenten. We verwachten van je dat je actief meedoet in de groep, dat je niet alleen feedback ontvangt, maar ook zelf geeft. En je zult zien dat je er een hoop van opsteekt: dit zijn immers je eerste lezers. Zij zullen je werk kritisch bekijken, maar ook met begrip en voorzichtigheid: ze zitten immers in hetzelfde schuitje. En je mag erop rekenen dat de docent zorgt voor een veilige omgeving waarin de kritiek opbouwend is en met begrip gegeven wordt.

Om ervoor te zorgen dat de online-lessen voor zowel docent als cursisten op een prettige manier verlopen, is op al onze online-lessen een gedragscode van toepassing.

De online lessen

De online lessen vinden iedere week plaats via Zoom. Elke les start met het bespreken van de schrijfopdrachten die je voorafgaand aan die les gemaakt hebt. Met een oefening maak je schrijfspieren los en daarna doorloop je de theorie die jou helpt bij het schrijven van een boek. Dit kan gaan om de bouwstenen van een verhaal of de openingsscène.

Na afloop van de les werk je thuis verder in de digitale leeromgeving. Daar maak je je opdrachten waarvan je een deel ter beoordeling voorlegt aan de docent en een deel aan je medestudenten.

Iedereen kan leren schrijven

Loop jij rond met het plan om een boek te schrijven of wil je je schrijverskwaliteiten verbeteren? Dan ben je bij de Querido Academie aan het goede adres. Wij geloven dat iedereen kan leren schrijven. Een goed verhaal of boek schrijven is immers in de eerste plaats een ambacht: je kunt het leren en je wordt er beter in naarmate je het meer en langer doet. Aanleg en talent komen goed van pas bij het schrijven van een boek, maar techniek, discipline en doorzettingsvermogen zijn minstens zo belangrijk.

Kennismaken?

De Querido Academie organiseert regelmatig een online-kennismakingsles waarin je meer te weten komt over onze manier van werken. Deze lessen vinden net als onze online-cursus plaats via Zoom en duren ongeveer een uur. Met pen, papier en je vragen bij de hand, gaan we aan de slag!

Boeken

Bij de cursus zijn de volgende e-books inbegrepen:

 • Thomas Rosenboom, Aanvallend spel (roman over het schrijven van een roman)
 • Reader schrijftheorie van de Querido Academie

We vragen je de volgende boeken aan te schaffen natuurlijk bij je lokale boekhandel:

 • Jamal Ouariachi, Herinneringen in aluminiumfolie (korte verhalen)
 • Rinske Hillen, Houtrot (roman)

Referenties

‘Na twee lessen bijgewoond te hebben van de Querido Academie heb ik al ontzettend veel geleerd… In het begin is het erg ongemakkelijk om een verhaal aan de andere deelnemers te laten lezen of horen. Uiteindelijk is dit ook erg leerzaam. De feedback en de reacties geven je ook weer moed om door te gaan met het schrijven, je verder te ontwikkelen en het verhaal dat in je hoofd zit een nog betere vorm te geven.’

‘Mijn leven lang heb ik geschreven, voor mijn beroep en in de persoonlijke sfeer. Véél geschreven. Schrijver zijn was een verlangen dat ik naar het schijnt met minstens een miljoen landgenoten deel. Mijn kennismaking met de Schrijversschool heeft het alleen maar versterkt. De opleiding helpt me om deze ambitie gedisciplineerd en met veel plezier te realiseren. Wat een voorrecht om dit samen met medecursisten te kunnen doen!’

‘Ik heb veel gehad aan deze cursus. Ik vond Jente een goede docent: vriendelijk, geduldig en met veel verstand van zaken.’

‘Erg goede en fijne cursus, ik heb veel meer geleerd dan ik had verwacht, werd goed uitgedaagd en kreeg goede ondersteuning. Ten sterkste aan te raden!’

‘De cursus heeft me geïnspireerd en aan het werk gezet. Eindelijk echt op weg met mijn eigen kinderboek!’

© Copyright Querido Academie 2017 - 2023