Masterclass Proza

Wat is dat magische waar de beste romans over beschikken? Waarom ben je als lezer vanaf de eerste regel geboeid en kan je, wanneer je het boek na het lezen van de laatste regel dichtslaat, je maar moeilijk losmaken van de wereld waarin de roman je heeft opgenomen? Ook in de grootste romans gebruiken schrijvers hele nuchtere technieken. Tijdens de masterclass Proza leer je welke technieken de romancier tot zijn beschikking heeft en hoe je die naar je hand kunt zetten. Docent Ilja Leonard Pfeijffer laat onder andere zien hoe je je het best kunt documenteren, hoe je je personages levensecht maakt, welk vertelperspectief je voor jouw roman kunt kiezen en hoe je de verhaallijnen componeert.

Kneepjes van het vak

De masterclass is eerder een workshop dan een hoorcollege. Ilja Leonard Pfeijffer stelt zich beschikbaar om in te gaan op alle vragen die leven bij de cursisten. Hij probeert die te beantwoorden aan de hand van praktische voorbeelden en simpele kleine gezamenlijke schrijfoefeningen. Het gaat vooral over de ambachtelijke kant van het schrijven van literair verhalend proza en over de kneepjes van het vak. Iedereen heeft een verhaal te vertellen, maar de vraag is hoe je dat verhaal vormgeeft.

Voorbereiding

Na inschrijving en betaling van het cursusgeld ontvang je van ons Aanvallend spel. Voor de masterclass bereid je voor:

  • Beschrijf in het kort de structuur van je favoriete boek en/of film (Lees hiervoor p. 27 en verder vanAanvallend spel)
  • Stuur een synopsis op van een verhaal waar je niet mee verder kwam, max. 1 A4
  • Stuur – als je dat hebt – een synopsis mee van het verhaal of de roman waar je nu mee bezig bent, op max. 1 A4. Als je dat niet hebt, stuur dan alleen 3.
  • Stuur een prove van bekwaamheid mee: een fragment van ca. 300 woorden.

Selectie

De masterclass is bedoeld voor gevorderde fictieschrijvers die zich bewust willen worden van het gereedschap dat romanciers ter beschikking staat en die ermee willen leren werken. Schrijfervaring is een vereiste om de masterclass te kunnen volgen, maar het is niet noodzakelijk dat je al hebt gepubliceerd. Denk van te voren na over de problemen die je tegenkomt tijdens het schrijven en die je graag zou willen oplossen.

Masterclass Ilja Leonard Pfeijffer

Docent

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt in Genua. Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. In 1998 won hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurgeschiedenis samen. In 2014 won hij de Libris literatuurprijs met zijn roman La Superba (2013).

In 2015 is Pfeijffer de auteur van het Poëziegeschenk en toerde hij in het voorjaar door Nederland en Vlaanderen met Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Gustaaf Peek en Thé Lau met het theaterprogramma The Pursuit of Happiness.

Inclusief

  • Lunch
  • Koffie en thee
  • Boekenpakket van Singel Uitgeverijen

Details

  • Datum: zaterdag 8 april 2017; 10:00 tot 17:00 uur.
  • Locatie: Querido Academie, Weteringschans 259, Amsterdam
  • Kosten: €295,-

Doe de test en kijk of de masterclass iets voor jou is.

Referenties

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. ..

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. ..

© Copyright Querido Academie 2017 - 2023