Basisplan voor een plot (deel 1)

Een goede roman schrijf je niet zomaar. Als het een kwestie was van een aantal regels toepassen, als ware het een wiskundige formule, dan zou iedere uitgever alleen nog maar bestsellers uitgeven. De schrijftips van de Querido Academie zijn dan ook bedoeld als leidraad: neem ze kritisch tot je en pas ze met mate toe op je eigen werk. Dat geldt ook voor de schrijftip van deze (en volgende) week. Een basisplan voor een plot is onmogelijk te geven, maar wél een aantal algemene principes:

  1. De hoofdpersoon heeft een concreet plan en streef iets na. Zie schrijftip 4.
  2. De hoofdpersoon moet bij het uitvoeren van zijn plan tegenstand ondervinden.
  3. Flashbacks worden gebruikt om de beweegredenen van de hoofdpersoon te verhelderen.
  4. De flashbacks mogen nooit het verhaal gaan overwoekeren: het is belangrijk dat de lezer het gevoel blijft houden dat hij over gebeurtenissen leest die hier en nu belangrijk zijn. Onmiddellijkheid is het sleutelwoord.
  5. Schrijf het verhaal in één toon, die stilistisch interessant genoeg is om de lezer te blijven boeien, want zo komt de stem van de verteller tot leven.

Uit: Arie Storm, Het schrijven van een roman (Querido 2014).

De Meesterproef

Bij de Querido Academie geloven we niet dat je op basis van schoolse regels kan leren schrijven. Onze docenten leren je algemene principes – vaak op basis van wat zij zelf, als schrijver, hebben ervaren – die je verder kunnen helpen bij je verhaal. Daarnaast leer je veel van feedback: auteurs hebben doorgaans meerdere meelezers en natuurlijk een redacteur van de uitgeverij.

Dit proces van feedback en redactionele begeleiding krijg je tijdens de Meesterproef van de Querido Academie. In 7 stappen werk je onder begeleiding van een ervaren docent – je redacteur – toe naar een manuscript. Tijdens de lessen worden algemene thema’s als personages, plot, dialoog en schrijfstijl behandeld. Daarnaast krijg je van je medecursisten een schat aan feedback, zodat je na 7 bijeenkomsten een manuscript hebt dat je kan voorleggen aan een redacteur van één van de vijf Singel Uitgeverijen. Meer weten of aanmelden? 18 maart start een nieuwe editie!