Opstapje

Stelt u zich Bas even voor: een Amsterdamse jongen van 28 met het voetbaltalent van Johan Cruijff. Echt serieus heeft Bas nog nooit gevoetbald, hij trapte alleen af en toe een balletje op straat. Op advies van zijn vrienden – die zijn Messiaanse gedribbel op het Amstelveld inmiddels wel zat zijn – meldt hij zich bij Ajax. “Frank, mijn naam is Bas, en ik wil graag in Ajax 1 voetballen.”

Frank is in een goede bui en laat Bas die middag meetrainen. Tot zijn verbazing is de jongen werkelijk een groot voetbaltalent. Maar meteen in Ajax 1? Nee, geen sprake van. Eerst oefenen met Jong Ajax en de fijne kneepjes van de Ajax-tactiek onder de knie krijgen. Bewijs je eerst daar maar eens, Bas.

Literaire tijdschriften

Terug naar de literatuur. Het onzin-verhaaltje hierboven dient natuurlijk een doel: ook in de literatuur ben je niet van de ene op de andere dag een ster. Schrijven vereist veel oefening en de meeste schrijvers, uitzonderingen daargelaten, bouwen hun literaire carrière zorgvuldig op. Dat geldt zowel voor gedebuteerde schrijvers – wie kan de eerste 3 romans van Tommy Wieringa noemen vóór Joe Speedboot? – als voor schrijvers die nog moeten beginnen. Wil debuteren bij een uitgeverij niet lukken? Probeer dan eens een verhaal in een literair tijdschrift te krijgen.

Literaire tijdschriften worden niet alleen door een trouw, literair geïnteresseerd publiek gelezen, maar liggen ook op het bureau van bijna elke redacteur. Net zoals literair agenten fungeren deze tijdschriften als een soort filter: wie daarin zijn of haar verhaal plaatst, heeft in elk geval een stempel van goedkeuring van de redactie. Hieronder een lijstje van de best bekende Nederlandse en Vlaamse literaire bladen:

  •  Awater
  • Das Magazin
  • De Gids
  • Ons Erfdeel
  • De Revisor
  • Tirade
  • Zacht Lawijd

Voor meer informatie zie de site van de Nederlandse Taaluinie: www.literairetijdschriften.org.