Proloog

Misschien wil je je personages introduceren en je verhaal inleiden in een afzonderlijk hoofdstuk, in een proloog. Ook kan je een proloog gebruiken om meteen de aandacht van een lezer te krijgen, bijvoorbeeld door een dramatische of heftige scène te beschrijven. Een proloog kan een nuttig instrument zijn voor een schrijver, maar pas op: verkeerd gebruik betekent dat een geoefende lezer meteen bij de eerste pagina afhaakt. Maar laat je niet afschrikken: een proloog levert je in potentie veel voordeel op. Wil het niet lukken met het begin van je verhaal? Probeer dan met een proloog je writers block op te heffen.

Waar moet je op letten bij een proloog?

  • Een proloog moet iets toevoegen aan het verhaal. Schrijf voor jezelf op waarom het verhaal een proloog nodig heeft. Kan de lezer de informatie niet op een andere manier te weten komen? Is het antwoord ja: begin dan niet aan een proloog.
  • Geef niet te veel informatie: als je in de proloog een schets van de omgeving geeft, de karakters introduceert én een sleutelgebeurtenis uit het leven van je hoofdpersoon beschrijft, dan is dat te veel.
  • Bedenk dat de lezer nog van niets weet. Het kan voor jou als schrijver wel duidelijk zijn wat het motief van de hoofdpersoon is, voor een lezer is dat volstrekt onduidelijk. Val dus niet al te erg met de deur in huis.
  • Een interessante proloog betekent niet dat je je eerste hoofdstuk gezapig kan beginnen.
  • Als vuistregel: vermijd prologen. Er moet een hele overtuigde reden zijn om je verhaal met een proloog te beginnen.