18 april: Masterclass Illustreren van kinderboeken

Vooral bij kinderboeken spelen illustraties een belangrijke rol: ze ondersteunen de tekst, leggen iets uit of geven soms een knipoog. Bij de totstandkoming van een geïllustreerd kinderboek werken de auteur van de tekst, de illustrator en de uitgever nauw samen. Illustrator Philip Hopman en redacteur kinderboeken Dik Zweekhorst delen in deze masterclass hun jarenlange ervaring.

‘Prettige dynamiek en veel oog voor de deelnemers’

‘Ik heb veel waardevolle informatie gekregen, fijn ook dat er veel ruimte was om vragen te stellen’

‘Erg inspirerende dag’

‘Hartelijk bedankt voor een gezellige dag met een open sfeer.’

‘Dik nam de tijd voor het huiswerk en gaf eerlijk maar zorgvuldig geformuleerd commentaar’

Philip Hopman illustreert al sinds 1988 boeken, vooral kinderboeken. Samen met Ted van Lieshout tekent hij voor de succesvolle Boer Boris-serie. Hij werkt verder samen met auteurs als Daan Remmerts de Vries, Hans en Moniek Hagen en illustreerde de heruitgaven van Annie Schmidts Wiplala.

Dik Zweekhorst is redacteur kinderboeken bij Querido Kinderboeken, onderdeel van Singel Uitgeverijen. Hij werkt samen met auteurs als Toon Tellegen en Ted van Lieshout.

De opzet van de masterclass

De masterclass valt in twee gedeelten uiteen. In de ochtend vertelt Philip over de rol van de illustrator. Hij doet dat aan de hand van veel voorbeelden uit de praktijk, en daarbij deelt hij niet alleen de succesverhalen, maar ook de mislukkingen. Dik Zweekhorst vertelt over de kinderboekenuitgeverij en over zijn rol als redacteur.

In de middag is er ruimschoots tijd voor de opdrachten die de deelnemers thuis hebben moeten maken. Iedere deelnemer houdt een korte pitch, waarna de opdracht wordt besproken door Philip en Dik. Daarbij is vanzelfsprekend ook ruimte is voor de inbreng van de deelnemers. Doordat de groep maximaal 12 deelnemers telt, is er voor iedereen voldoende individuele aandacht.

Wat leer je?

Aan het eind van deze masterclass heb je als deelnemer meer inzicht in de rol van de illustrator en de redacteur bij de totstandkoming van een kinderboek en heb je door de opdracht zelf de interactie auteur, illustrator en uitgever kunnen ervaren. Enige ervaring met illustreren – niet persé op het gebied van (kinder)boeken – is vereist.

Docent

Philip Hopman studeerde aan de Rietveld Academie en is sindsdien een veel gevraagd illustrator van kinderboeken. Zo illustreerde hij de boeken van Hans Hagen over Jubelientje. Sinds 2012 maakt hij samen met Ted van Lieshout de serie over Boer Boris, die inmiddels aan het achtste deel toe is. Onlangs publiceerde hij Hubert de Givenchy, een boek dat hij schreef én illustreerde.

Inclusief

  • Lunch
  • Koffie en thee
  • Boekenpakket van Singel Uitgeverijen

Details

  • Datum: donderdag 18 april 2019; 10:00 tot 16:30 uur.
  • Locatie: Querido Academie, Weteringschans 259, Amsterdam
  • Kosten: €295,-
© Copyright Querido Academie 2017 - 2023