#startjeboek: de eerste stappen naar je eigen boek

Wil je nu eindelijk eens dat boek schrijven waar je al jaren van droomt, maar weet je niet hoe je dat aan moet pakken? Om je op weg te helpen biedt de Querido Academie in samenwerking met Athenaeum Boekhandel een serie van vier online colleges aan, gegeven door ervaren schrijvers, schrijfdocenten en professionals uit de uitgeverij. De colleges worden opgenomen in Athenaeum Boekhandel, tussen de boekenkasten van deze iconische boekhandel.

Tijdens de colleges behandelen we hoe een boek tot stand komt: van idee tot uiteindelijke publicatie. Hoe kom je aan een idee voor een boek, hoe werk je dat uit tot een verhaal, hoe schrijf je dat verhaal vervolgens op en hoe vind je je lezer. Allemaal vragen waarop jij een antwoord krijgt van de schrijvers en professionals die meewerken aan deze reeks.

Online colleges

Ongeveer een uur voor aanvang van de les ontvang je een link waarmee je aan het college deel kunt nemen. Tijdens de les is het mogelijk om via de chat-functie vragen te stellen aan de spreker. Die worden dan zoveel mogelijk behandeld aan het einde van het college. Na afloop ontvang je een link waarmee je het college nog een keer kunt terugkijken, ook handig als je de les onverhoopt hebt moeten missen. Deze link blijft 14 dagen geldig.

Alles even op een rijtje

  • Het boekidee, interview met Esther Gerritsen door Roos van Rijswijk maandag 2 oktober 2023, 19.30 – 20.30 uur NA INSCHRIJVING ONLINE TERUG TE KIJKEN
  • De basics van je verhaal (1) door Olga Majeau maandag 9 oktober 2023, 19.30 -20.30 uur NA INSCHRIJVING ONLINE TERUG TE KIJKEN
  • De basics van je verhaal (2) door Josephine Rombouts maandag 16 oktober 2023, 19.30 – 20.30 uur NA INSCHRIJVING ONLINE TERUG TE KIJKEN
  • De publicatie door Marianne Schönbach en Josje Kraamer maandag 30 oktober 2023, 19.30 – 20.30 uur

Online colleges via Zoom

Prijs:  € 99.00 € 39.00

Het programma

Tijdens de vier online colleges komen de volgende onderwerpen aan de orde:

1. Het boekidee – maandag 2 oktober 

NA INSCHRIJVING ONLINE TERUG TE KIJKEN

Hoe kom ik aan een idee voor mijn boek? Wat zijn de goede ideeën? En met welk idee kan ik aan de slag? Roos van Rijswijk interviewt Esther Gerritsen over de vraag: ‘Waar haal je als schrijver je ideeën vandaan en hoe zet je dat om in een plan voor een boek?’

Esther Gerritsen heeft al vele boeken op haar naam staan. Met De terugkeer was ze genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2021. Haar laatste boek Gebied 19 is onlangs verschenen. NRC gaf haar daarvoor vijf sterren!

2. De basics van je verhaal (1) – maandag 9 oktober

NA INSCHRIJVING ONLINE TERUG TE KIJKEN

OK, je hebt een idee, maar hoe werk je dat idee vervolgens uit? In dit college behandelt Olga Majeau de wetten van een goed verhaal. Je leert alles over het conflict (de motor van je verhaal), de protagonist en de antagonist, het decor, de motieven: alles wat je nodig hebt om jouw verhaal overtuigend op te kunnen zetten.

Olga Majeau is naast schrijfdocent bij de Querido Academie ook auteur bij Querido. Ze heeft inmiddels twee titels op haar naam: Een schitterend isolement en Eenzaam de dapperen. Daarnaast is ze ook docent aan de HKU.

3. De basics van je verhaal (2) – maandag 16 oktober

NA INSCHRIJVING ONLINE TERUG TE KIJKEN

Hoe schrijf je dat verhaal vervolgens zo op dat je de lezer boeit en blijft boeien? Josephine Rombouts behandelt in dit college de bouwstenen van een goed verhaal. Zaken als stijl, het principe van show, don’t tell en perspectief komen uitgebreid aan de orde.

Vijf jaar woonde Josephine Rombouts met haar gezin op een kasteel in de Schotse Hooglanden. Dat gaf haar genoeg inspiratie voor vier delen over Cliffrock Castle, waarvan samen meer dan 125.000 exemplaren werden verkocht.

4. De publicatie – maandag 30 oktober

Hoe word je uitgegeven? Hoe zit de boekenmarkt in elkaar? Wat is de rol de redacteur, de uitgever en de uitgeverij? Wat doet een literair agent? Tijdens dit laatste college krijgt je op al deze vragen antwoord van professionals uit de uitgeverij. Met literair agent Marianne Schönbach en Querido-redacteur/uitgever Josje Kraamer.

© Copyright Querido Academie 2017 - 2023