Wil jij een roman (leren) schrijven?

Het schrijven van een goede roman is een vak. Hoe zorg je ervoor dat je personages tot leven komen, op welke manier bouw je de spanning op? Zijn je dialogen geloofwaardig? Waar en wanneer speelt je verhaal zich af? Voor welk vertelperspectief kies je voor je roman? En hoe trek je je lezer het verhaal binnen en hoe houd je hem of haar geboeid tot het laatste moment. Allemaal vaardigheden die horen bij de basisuitrusting van de romanschrijver, vaardigheden die je kunt leren.

Er zijn ontzettend veel mensen die ‘ooit een roman willen schrijven’, maar een stuk minder die ook echt die roman schrijven. Soms ligt een verhaal al jaren op de plank, maar mist de beginnende schrijver de stok achter de deur om het af te maken. Vaker ligt er alleen een idee, maar moet er nog een concreet plan gemaakt worden voordat dat moeilijke begin gemaakt kan worden. Herken je dit? Dan is een schrijfcursus van de Querido Academie wellicht iets voor jou.

In onze schrijfcursussen reiken we je een helpende hand en begeleiden we jou als beginnende schrijver op het juiste niveau in het schrijfproces, afgestemd op jouw schrijfervaring. We bieden cursussen creatief schrijven aan voor beginners – waarin je je gereedschapskist vult met de noodzakelijke basistechnieken  – èn voor gevorderden, die de basis al onder de knie hebben maar op zoek zijn naar verdieping en/of de stok achter de deur.

Je wilt een roman schrijven, maar welke cursus past bij jou?

Je wil graag de basistechnieken van het creatief schrijven leren en hebt nog geen schrijfervaring:

Je hebt enige schrijfervaring, wil graag meer schrijfervaring opdoen en werken aan (de opzet van) jouw eigen verhaal- of boekproject:

Je hebt al veel aantoonbare schrijfervaring en wilt een boek schrijven. Of misschien ben je daar al aan begonnen, maar kun je daarbij hulp gebruiken:

Ik heb nog geen schrijfervaring: Basis Creatief Schrijven 1

 • voor wie schrijfambitie heeft, maar nog geen ervaring
 • een intensieve cursus creatief schrijven van een half jaar waarin je de basisvaardigheden en technieken van je schrijverschap onder de knie krijgt.
 • je leert in een unieke combinatie van lessen en zelfstandig werken in de Digitale Leeromgeving
 • je werkt in kleine groepen (max. 10 studenten), dus je krijgt gerichte aandacht en feedback

KostenEenmalig € 1.150 of 6 termijnen van € 199
Eerstvolgende startdatum26 mei 2018
Tijdsinvestering8-10 uur per week
Gratis proeflesZaterdag 12 mei
LocatieQuerido Academie, Amsterdam

Ik heb enige schrijfervaring: Basis Creatief Schrijven 2

 • voor wie al enige schrijfervaring heeft, maar de diepte in wil.
 • een intensieve cursus creatief schrijven van een half jaar lang waarin je je schrijverskwaliteiten verder ontwikkelt en de basis legt voor je boek
 • je leert in een unieke combinatie van lessen en zelfstandig werken in de Digitale Leeromgeving
 • je werkt in kleine groepen (max. 10 studenten), dus je krijgt gerichte aandacht en feedback

KostenEenmalig € 895 of 6 termijnen van € 155
Eerstvolgende startdatum26 mei 2018
Tijdsinvestering6 – 8 uur per week
Gratis proeflesZaterdag 12 mei
LocatieQuerido Academie, Amsterdam

Ik heb veel schrijfervaring: Meesterproef

 • een intensieve schrijfcursus voor gevorderden van acht bijeenkomsten
 • je schrijft een manuscript van ca. 140 pagina’s
 • professionele begeleiding door een schrijfdocent
 • gerichte feedback van de docent én van de groep
 • lessen in de uitgeverij in Amsterdam, of in de Bibliotheek Permeke in Antwerpen
 • beoordeling eerste hoofdstuk van de roman en leesrapport
Kosten€ 1.350 (4 maandelijkse termijnen van € 337,50) of € 1.295 ineens (geen bijkomende kosten als inschrijfgeld)
Eerstvolgende startdatum18 mei 2018
LocatieQuerido Academie, Amsterdam
ToelatingseisenJa

Onze docenten

Manon Duintjer
Mieke Eerkens
Tom Hofland
Philip Hopman
Carla de Jong
Olga Majeau
Kathy Mathys
Josje Kraamer
Thomas Rosenboom
Inge Schouten
Sophie Zijlstra
Rob Zweedijk

Uitgeverijen met wie wij samenwerken

 

Referenties

‘Na twee lessen bijgewoond te hebben van de Querido Schrijversschool heb ik al ontzettend veel geleerd… In het begin is het erg ongemakkelijk om een verhaal aan de andere deelnemers te laten lezen of horen. Uiteindelijk is dit ook erg leerzaam. De feedback en de reacties geven je ook weer moed om door te gaan met het schrijven, je verder te ontwikkelen en het verhaal dat in je hoofd zit een nog betere vorm te geven.’

‘Mijn leven lang heb ik geschreven, voor mijn beroep en in de persoonlijke sfeer. Véél geschreven. Schrijver zijn was een verlangen dat ik naar het schijnt met minstens een miljoen landgenoten deel. Mijn kennismaking met de Schrijversschool heeft het alleen maar versterkt. De opleiding helpt me om deze ambitie gedisciplineerd en met veel plezier te realiseren. Wat een voorrecht om dit samen met medecursisten te kunnen doen!’

Schrijftip 1: iedere dag vijfhonderd woorden

Heb je je voorgenomen om je roman te schrijven? Stel jezelf dan een haalbaar doel. ‘Ik maak mijn roman af’ is niet iets dat je van de ene op de andere dag kan volbrengen. Neem liever een overzichtelijk woordenaantal, bijvoorbeeld vijfhonderd, dat je per dag wil schrijven. Misschien schrijf je niet elke dag even goed, maar met 500 woorden per dag heb je na verloop van tijd genoeg materiaal voor een manuscript.

‘Je schrijft. Vijfhonderd woorden per dag. Muziek erbij. Koffie. Stel je de scènes voor. Laat je roman als een film in je hoofd aan je voorbijgaan. Heb er lol in. Koop een notitieblokje als je dat nog niet had. Houd dat altijd bij je. Schrijf daar observaties in die je doet, invallen die je hebt. Kort, vrijblijvend.’
Uit: Arie Storm, Het schrijven van een roman (Querido 2014)

Schrijftip 2: valkuilen voor de romanschrijver

Hieronder twee valkuilen die je bij het schrijven van een roman moet vermijden:

Aankondiging gevolgd door actie. Een veelgemaakte maar begrijpelijke fout is de ‘aankondiging gevolgd door actie-constructie’. Je hoofdpersoon voelt een heftige emotie, die hij of zij vervolgens ook uitspreekt. Bijvoorbeeld: ‘De gedachte alleen al maakte hem woedend. “Ik ben het helemaal zat!” schreeuwde hij.’

Omgevingsruis. Je wil een zo levendig mogelijk decor in je roman, maar dat bereik je niet door jezelf uit te putten in prozaïsche omgevingsbeschrijvingen. Voorbeeld: ‘Jan liep door de drukke steegjes en straatjes, vol met toeristen, terwijl de zon fel in zijn gezicht scheen.’ Hou het kort en beperk jezelf tot een of twee details.

© Copyright Querido Academie 2017 - 2023