Bijzondere details

Een redacteur bij een literaire uitgeverij krijg iedere dag minstens één manuscript aangeboden, via de post, de mail, agentschappen of andere contacten. Om in dat enorme aanbod op te vallen moet je tekst iets bijzonders hebben: een eigen ‘stem’. Al is je verhaal nóg zo goed, als het maar wat gewoontjes is opgeschreven maak je bij een uitgeverij weinig kans.

Ten dele is een eigen stijl iets wat je van nature bezit en verder ontwikkelt in de loop van je schrijverschap. Maar je kan jezelf er wel in trainen, bijvoorbeeld door heel bewust te observeren. Een redacteur let op bijzondere details, of op originele associaties en observaties. Ter illustratie een voorbeeld uit Godin, held van Gustaaf Peek:

Voordat ze naar boven ging, glipte ze de ontbijtzaal in en zag vijf bezette tafels en drie lege die nog niet waren afgeruimd. Eierschalen op de randen van de borden, dampende mokken, kruimels, besmeurd bestek, mannen en vrouwen met natte haren in T-shirts en op slippers bij het buffet.

Een ongeoefend schrijver zou hier misschien ‘vieze borden en mokken’ hebben geschreven, een adequate maar niet erg tot de verbeelding sprekende beschrijving. De observaties van Peek blijven wel functioneel. Schrijf dus ook niet: ‘Borden met stukjes eierschaal zo broos als de eerste zonnestralen van het ochtendlicht’. Dat is kitscherig en voegt niets toe.

Leren observeren

Train jezelf om op een scherpe, originele manier te observeren. Kies een willekeurig voorwerp uit je werkkamer (of nog beter: laat iemand anders iets kiezen) en probeer het volgende zo precies mogelijk te beschrijven:

  • Hoe voelt het?
  • Hoe ruikt het?
  • Hoe ziet het eruit?
  • Welke associaties heb je erbij?

Als je dit naar tevredenheid hebt gedaan, herhaal de oefening dan nog een keer zonder dat je bijvoeglijk naamwoorden gebruikt.

Wil je beter leren observeren? Schrijf je dan in voor de masterclass van columniste en schrijfster Renske de Greef, op 21 en 22 mei bij de Querido Academie.

Laat hieronder je beschrijving achter. Hulp nodig? Mail info@queridoacademie.nl!