Verboden woorden

Iedereen gebruikt ze: stopwoorden. Even, plotseling, veel, soms, echt, heel, leuk, gezellig – het voegt allemaal niets toe aan je tekst. De meeste van deze ‘verboden woorden’ zijn voor een lezer nietszeggende nuanceringen of beweringen. Wat moet je je voorstellen bij een hoofdpersoon die een ‘een echt heel leuk feestje’ bezoekt? En waarom is het van belang te weten dat je protagonist ‘af en toe zichzelf schuldig voelt’?

Probeer tijdens het schrijven al zoveel mogelijk te letten op je woordgebruik. Vermijd cliché’s, afgezaagde formuleringen of nodeloze woordjes. Leg jezelf tegelijkertijd niet al te veel restricties op, want in eerste instantie moet je vooral schrijven, meters maken met je manuscript.

Zoek en vervang

Als je tevreden bent over een hoofdstuk, leg het dan een paar dagen aan de kant voordat je er weer naar kijkt. Ga dan, met de rode pen in de aanslag, er nog een keer kritisch door heen. Denk bij elke zin: is ieder woord dat hier staat van belang voor mijn lezer? (In beginsel is je antwoord op die vraag ‘nee’ – probeer jezelf ervan te overtuigen waarom een woord of woordgroep moet blijven staan.)

Een andere optie is om de zoek-en-vervang-functie van Word te gebruiken. Zo zie je snel hoe vaak je een bepaald woord in je tekst voorkomt, bijvoorbeeld of je 256 keer ‘ook’ gebruikt een tekst van 100 pagina’s. Zoek (en vervang) de volgende woorden:

 1. even
 2. wat
 3. een beetje
 4. om
 5. als
 6. toen
 7. ineens
 8. plotseling
 9. dan
 10. nog
 11. maar
 12. dus
 13. soms
 14. echt
 15. heel
 16. veel
 17. echter
 18. immers
 19. wel
 20. nogal
 21. best
 22. want
 23. leuk
 24. gezellig