Vakantielezen
Het is juli, en in kranten, op Facebook en in tijdschriften verschijnen bijna dagelijks lijstjes met boeken die je dit jaar mee moet nemen met vakantie. Meestal bestaan die lijstjes uit absolute bestsellers en niet al te zware romans voor ‘lekker bij het zwembad’ – daar heb je als schrijver-op-vakantie natuurlijk niets aan. Daarom maakten we een keuze van fijne vakantieboeken uit eigen collectie waar je óók nog beter van gaat schrijven.
- Gamal Fouad – Oneindig eiland (Querido)
- Een humoristisch debuut over Ka, die uitgenodigd wordt om op de Antillen een schrijfcursus te geven. Ka schrijft wel, maar heeft nog nooit gepubliceerd. Dat lijkt de organisatie van de schrijfcursus niet te deren: hij wordt ontvangen alsof hij de nieuwe Harry Mulisch is.
- Esther Gerritsen – Veilig leren lezen (De Geus)
- Schrijvers kunnen wat vanzelfsprekend lijkt van een onverwachte kant bekijken en bijzonder maken. Dat Esther Gerritsen daarin het meesterschap bereikt, laat ze in haar columns zien.
- Kees ‘t Hart – Teatro Olimpico en Het gelukkige schrijven (Querido)
- In Het gelukkige schrijven laat Kees ‘t Hart zien hoe literatuur in elkaar zit en hoe alles van bedrog, illusie en constructie aan elkaar hangt. Teatro Olimpico is een hilarisch verhaal over twee theatermakers in Vicenza – een perfecte uitwerking van het gelukkige schrijven. (En een aanrader voor iedereen die naar Italië gaat!)
- Arie Storm – Het schrijven van een roman (Querido)
- Een geestig, serieus, soms polemisch, diepgravend, praktisch en altijd instructief cursusboek over hoe je een roman schrijft. Lees dit boek en begin in september met frisse moed aan je schrijfwerk!
Heb je deze boeken al gelezen? Kies dan voor de absolute klassiekers uit de literatuur zoals Madame Bovary, Lolita, Swanns kant op of de Odyssee, in een prachtige nieuwe vertaling van Patrick Lateur. Zo weet je, als je na je vakantie weer met schrijven begint, ten minste naar welk literair niveau je moet streven.
Vakantieschrijven
Een andere tip voor deze vakantie is het bijhouden van een dagboek. Met alle dagelijkse beslommeringen is het misschien lastig om consequent een dagboek bij te houden, maar op vakantie gaat dat veel makkelijker en heb je (als het goed is) genoeg nieuwe indrukken om over te schrijven. Probeer te observeren alsof je aan een roman werkt. Hoe valt het licht op het pittoreske Franse dorpspleintje? Wat valt je op aan de Italiaanse boer die op zijn tractor de akkers ploegt? Bijkomend voordeel: zo’n reisdagboek werkt ook heel goed als uitlaatklep voor frustraties over reisgenoten!
We wensen je een prettige vakantie!