Blue monday

Blue monday: volgens twee Engelse psychologen is de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen zijn voorbij, het is koud, nat en donker, en alle goede voornemens – ook op schrijfgebied – zijn alweer lang vergeten. In het kader van blue monday deze week geen tip over personages, stijl of compositie, maar over het schrijven zélf.

Schrijven is een eenzame bezigheid. Het stereotype van de schrijver roept bij velen het beeld op van een gekweld literair genie dat de ene Gauloise na de andere oprookt, met een fles goedkope rode wijn naast zich, tikkend op een oude typemachine in een tochtig zolderkamertje. Overweeg je, om je boek nu eindelijk eens af te schrijven, om een dergelijk ‘literair’ bestaan te gaan leiden? Denk dan aan Ian Fleming, de auteur van James Bond, die zijn boeken in een prachtig huis op het zonnige eiland Jamaica schreef.

Maak het jezelf daarom zo aangenaam mogelijk: een comfortabele stoel, een ruim bureau en een goede lamp. Zodat schrijven bovenal een leuke, prettige en ontspannende activiteit wordt.

Iedere dag vijfhonderd woorden

Heb je je voorgenomen om in 2016 je boek af te schrijven? Stel jezelf dan een haalbaar doel. ‘Ik maak mijn roman af’ is niet iets dat je van de ene op de andere dag kan volbrengen. Neem liever een overzichtelijke woordenaantal, bijvoorbeeld vijfhonderd, dat je per dag wil schrijven. Misschien schrijf je niet elke dag even goed, maar met 500 woorden per dag heb je gegarandeerd genoeg materiaal voor een manuscript.

Je schrijft. Vijfhonderd woorden per dag. Muziek erbij. Koffie. Stel je de scènes voor. Laat je roman als een film in je hoofd aan je voorbijgaan. Heb er lol in. Koop een notitieblokje als je dat nog niet had. Houd dat altijd bij je. Schrijf daar observaties in die je doet, invallen die je hebt. Kort, vrijblijvend.

Uit: Arie Storm, Het schrijven van een roman (Querido 2014)

Wil je begeleiding bij het voltooien van je manuscript? Bekijk dan eens de Meesterproef van de Querido Academie.